Rolands, Rolanda, Ronalds, Erlends, Lūkass
Iesūti
Atpakaļ

KP apgaismes priekšmetu tirgotājam “Mirastyle” piemērojusi 34 500 eiro sodu par aizliegtu vienošanos

Konkurences padome (KP) apgaismes priekšmetu mazumtirgotājam un vairumtirgotājam SIA “Mirastyle” piemērojusi 34 490 eiro sodu par aizliegtu vienošanos īstenošanu, ceturtdien preses konferencē sacīja KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

“Mirastyle” īstenotā aizliegtā vienošanās izpaudās kā tālākpārdošanas cenu noteikšana noteiktiem mazumtirgotājiem, kuri no kompānijas iegādājas preces. Vienlaikus “Mirastyle” nodarbojās ar projektu sadali, tostarp “Mirastyle” ar noteiktiem mazumtirgotājiem apmainījās ar komerciāli sensitīvu informāciju par projektiem, kuriem bija nepieciešams iegādāties apgaismes tehniku.

Gaiķis skaidroja, ka KP divos gadījumos konstatēja, ka vienošanās mērķis bija konkurences ierobežošana apgaismes priekšmetu tirgū Latvijā, ko “Mirastyle” īstenoja, ņemot vērā, ka ir vairāku apgaismes priekšmetu ražotāju ekskluzīvais izplatītājs Latvijā.

Savukārt KP Aizliegtu vienošanos departamenta direktore Ieva Šmite žurnālistiem sacīja, ka “Mirastyle” vairumtirdzniecības līmenī pārdod apgaismes priekšmetus mazumtirdzniecības un labiekārtošanas veikaliem, tostarp internetveikaliem, savukārt mazumtirdzniecības līmenī uzņēmumam pieder divi “Gaismas maģija” veikali Rīgā, kā arī internetveikals “gaismasmarket.lv”, kas piegādā preces visā Eiropas Savienībā.

Viņa skaidroja, ka “Mirastyle” vismaz diviem mazumtirgotājiem, kuri no uzņēmuma iegādājušies preces, noteica par kādām cenām tie drīkst šīs preces tirgot gala klientiem. Pārkāpumi konstatēti, izvērtējot abu cietušo uzņēmumu iesniegtās sarakstes ar “Mirastyle”, kurās uzņēmums paudis nepieciešamību pielāgot cenas “Mirastyle” rekomendācijām, pretējā gadījumā tiem draudot ar minēto preču tirdzniecības liegumu.

Vienlaikus otrs “Mirastyle” pārkāpums ir saistīts ar komerciāli sensitīvas informācijas apmaiņu par projektiem, kuriem apgaismes tehnika tiek iegādāta, piemēram, “Mirastyle” klientiem pieprasīja informāciju par objekta nosaukumu un adresi.

Pēc Šmites skaidrotā, ja šīs informācijas apmaiņas rezultātā tika konstatēts, ka mazumtirgotājs, kurš no “Mirastyle” vēlējās iegādāties preces, pats nebija izstrādājis apgaismes dizaina projektu atbilstoši klienta vēlmēm konkrētam objektam, bet to bija izstrādājusi “Mirastyle” vai cits uzņēmums, pasūtījums tika atteikts.

Tāpat Šimte norādīja, ņemot vērā, ka “Mirastyle” lielai daļai tās pārstāvēto zīmolu ir ekskluzīvas izplatītājs Latvijā, situācijās, kad pastāvēja risks, ka klients varētu iegādāties sev interesējošo apgaismojumu no izplatītājiem ārpus Latvijas, “Mirastyle” vērsās pie ražotāja, lai klientiem liegtu iespēju preces iegādāties citviet.

Gaiķis atzīmēja, ka patlaban šī ir jauna prakse ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienībā pastiprinātu uzmanību vērst šādām vertikālām un aizliegtām vienošanām, lai tās izskaustu. “Ar šo gadījumu mēs vēlamies pateikt, ka skatāmies uz patērētāju aizsardzību un meklējam tos momentus, kur KP var iesaistīties, lai aizsargātu pircējus veikalos,” uzsvēra KP priekšsēdētājs.

Līdztekus Gaiķis aicināja arī citus uzņēmumus vērsties KP, ja tiek novēroti līdzīga rakstura pārkāpumi. Savukārt, ja uzņēmums ir iesaistījies aizliegtā vienošanās, KP aicina ziņot par pārkāpumu Iecietības programmas ietvaros, saņemot pilnīgu atbrīvojumu no soda.

2023.gadā “Mirastyle” strādāja ar 3,194 miljonu eiro apgrozījumu un 162 668 eiro peļņu, liecina informācija “Firmas.lv”. Uzņēmums reģistrēts 2008.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. “Mirastyle” vienīgais īpašnieks ir Igaunijas valstspiederīgais Jevgēnijs Podjatševs.