Rolands, Rolanda, Ronalds, Erlends, Lūkass
Iesūti
Atpakaļ

Izstrādāti jauni priekšlikumi par kompensācijām īpaši aizsargājamās dabas teritorijās

Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izstrādājusi jaunus priekšlikumus par kompensācijām īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, teikts VARAM sagatavotajā ziņojumā, kuru otrdien skatīja valdība.

Kā aģentūru LETA informēja VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa, ziņojumā iekļauti priekšlikumi kompensāciju pilnveidošanai esošajā normatīvajā ietvarā, kā arī ietverti priekšlikumi tālākai rīcībai jaunu kompensācijas veidu noteikšanai, kompensāciju sistēmas pilnveidošanu attiecinot arī uz mikroliegumiem.

VARAM norāda, ka jāsaglabā ikgadējie maksājumi par saimnieciskās darbības ierobežojumiem, vienlaikus izvērtējot iespējas tos palielināt.

Tāpat tiek piedāvāts paplašināt pretendentu loku zemes atpirkšanai, to attiecinot arī uz plašāku īpaši aizsargājamo dabas teritoriju kategoriju un funkcionālo zonu loku.

Attiecībā par jaunu kompensāciju veidu ieviešanu, piedāvāti priekšlikumi par zemes maiņu, vienreizējiem maksājumiem par mežaudzi, kā arī brīvprātīgu aizsardzības pasākumu ieviešanu.

Zemes maiņas kā kompensācijas veida ieviešana ļautu mazināt ikgadējiem maksājumiem un citiem kompensāciju veidiem nepieciešamo finansējumu, kā arī saglabātu saimniecisko darbību.

Līdz ar to zemes maiņa būtu vērtējama ne tikai mežsaimnieciskās, bet arī citas saimnieciskās darbības ierobežojumu gadījumā.

Attiecībā par vienreizējiem maksājumiem par mežaudzi, informatīvajā ziņojumā norādīts, ka izvērtējot mežaudzes vērtības kompensāciju galvenās cirtes ierobežojuma gadījumā, kompensācija būtu aprēķināma tikai par audzēm, kas sasniegušas galvenās cirtes vecumu.

Informatīvajā ziņojumā iekļauto kompensācijas veidu pilnveidošanai jāizstrādā grozījumi Kompensāciju likumā, kā arī citos normatīvajos aktos līdz 2025. gada 1.septembrim. Tāpat jaunie kompensāciju veidi un to ieviešanas nosacījumi skaņojami ar Eiropas Komisiju, lai nodrošinātu atbilstību valsts atbalsta maksājumu piešķiršanas noteikumiem.

Kā norādīts ziņojumā Latvijā īpaši aizsargājamās dabas teritorijas aizņem 1 190 540 hektārus, jeb 18,44% sauszemes teritorijas, ieskaitot iekšzemes ūdeņus.

Savukārt īpaši aizsargājamo sugu un biotopu aizsardzībai izveidotie mikroliegumi aizņem 49 520 hektārus, jeb 0,77% sauszemes teritorijas.

Būtiskākie saimnieciskās darbības ierobežojumi šajā teritorijās noteikti mežsaimnieciskai darbībai

Rakstīt komentāru

Lai atstātu komentāru, nepieciešams autorizēties
Komentāru nav.