Rolands, Rolanda, Ronalds, Erlends, Lūkass
Iesūti
Atpakaļ

Saeimā vērtēs iespēju NEPLP ierobežot pirātiskās tīmekļvietnes

Saeima ceturtdien skatīšanai Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā nodeva grozījumus Autortiesību likumā, kas paredz iespēju Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) ierobežot pirātiskās tīmekļvietnes.

Likumprojekts izstrādāts, lai administratīvā procesa ietvaros nodrošinātu piekļuves ierobežošanu tīmekļvietnēm, kurās prettiesiski tiek izmantoti autortiesību vai blakustiesību objekti, paredzot attiecīgas pilnvaras NEPLP un tādējādi mazinot autortiesību un blakustiesību pārkāpumu apjomu tiešsaistē.

Autortiesību un blakustiesību pārkāpšana tiešsaistē rada būtiskus riskus ne tikai māksliniekiem, kas rada ar autortiesībām aizsargātu saturu, bet arī visai sabiedrībai kopumā.

Tādu tīmekļvietņu veidošana un izmantošana, kurās prettiesiski publiskoti autortiesību un blakustiesību objekti, liedz minētā satura radītājiem saņemt tiem pienākošos atlīdzību, kā arī ilgtermiņā rada prettiesiski izplatīta satura apjoma palielināšanos un vieglu pieejamību gala lietotājiem, un kvalitatīva satura piedāvājuma samazināšanās risku patērētājiem, teikts likumprojekta anotācijā.

Šobrīd Latvijā autortiesību un blakustiesību subjekti, lai ierobežotu piekļuvi tādām tīmekļvietnēm, kurās prettiesiski tiek izmantoti autortiesību un blakustiesību objekti, ir tiesīgi vērsties ar prasības pieteikumu tiesā Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Taču šāda iespēja līdz šim ir reti izmantota, jo tā prasa laika un finanšu resursus. Tāpat šāds tiesvedības process var būt neefektīvs gadījumos, kad nepieciešama ātra piekļuves ierobežošana prettiesiskajai tīmekļvietnei, piemēram, kad filma ir prettiesiski pieejama tiešsaistē vienlaikus ar tās izrādīšanu kinoteātros. Tāpēc, lai mazinātu autortiesību un blakustiesību pārkāpumu apjomu tiešsaistē, ir nepieciešams nodrošināt ātru piekļuves tīmekļvietnei ierobežošanas mehānismu administratīvā procesa ietvaros, paredzot attiecīgas pilnvaras NEPLP, norādīts likumprojekta anotācijā.

Rakstīt komentāru

Lai atstātu komentāru, nepieciešams autorizēties
Komentāru nav.