Atpakaļ

Liepājā notiks seminārs par videi draudzīgiem risinājumiem sabiedriskajā ēdināšanā un publiskajos pasākumos

Šodien no plkst.13 līdz 15 klātienē, Liepājas Olimpiskā centra Tango zālē, norisināsies seminārs “Videi draudzīgi risinājumi sabiedriskajā ēdināšanā un publiskajos pasākumos”, informēja Liepājas pašvaldības administrācijas Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļā.

Semināra mērķis ir iniciēt diskusiju ar sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem un pašvaldības publisko pasākumu rīkotājiem, lai vērtētu iespējamos papildu vides tīrības uzlabošanas pasākumus, ko varētu īstenot vietējā līmenī, lai samazinātu vienreizlietojamo trauku patēriņu un plastmasas atkritumu daudzumu, kas rodas sabiedriskās ēdināšanas vietās.

Liepājas pašvaldības vides aizsardzības vecākā speciāliste Diāna Stendzeniece uzsver, ka pēdējos gados pieaugošā plastmasas iepakojuma patēriņa tendences un sekas ir redzamas jūras piekrastē, tādēļ ar katru gadu arvien būtiskāka ir rīcība lokālajā līmenī, iesaistot sabiedrību, pašvaldības un uzņēmējus, kas veicinātu papildu pasākumu ieviešanu atkritumu rašanās novēršanai piekrastes teritorijās.

Ņemot vērā Liepājas ikgadējo dalību starptautiskajā Zilā Karoga programmā, šāds statuss pašvaldībai un peldvietām apliecina, ka ieviestie vides standarti un rīcība ir vērtība ne tikai lokālajā kontekstā, bet arī plašāk. Tādēļ tieši šīm vietām Latvijas mērogā būtu jārāda paraugs citiem. Ēdināšanas, tūrisma un publisko pasākumu nozare ir nozīmīgs plastmasas piesārņojuma rašanās faktors, taču tas var kļūt arī par risinājumu ceļā uz piesārņojuma samazināšanas mērķi, norāda Stendzeniece.

Zilā Karoga programmas pārstāvis Latvijā Jānis Ulme stāstīs par piekrastes situāciju un idejām plastmasas patēriņa samazināšanā, savukārt Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniece Ieva Putna-Nīmane informēs par mikroplastmasas piesārņojumu jūrā.

Restorāna “Osta” vadītāja Laura Eistreiķe dalīsies uzņēmuma pieredzē par pusdienu trauku depozīta sistēmas ieviešanu saviem pastāvīgajiem klientiem Rīgā, Igaunijas uzņēmuma “RingKarp” vadītāja Katarina Papa stāstīs par depozīta trauku tīklu, kurā iesaistījušies ap 70 ēdināšanas uzņēmumu visā Igaunijā.

Biedrības “Patapa” vadītāja Ginta Avena dalīsies pieredzē par depozīta glāzēm publiskajos pasākumosm savukārt biedrības “Zaļā brīvība” pārstāve Inga Belousa runās par kultūras pasākumu ilgtspēju.

Seminārs norisināsies “zaļās zonas” pasākumu režīmā.