Rolands, Rolanda, Ronalds, Erlends, Lūkass
Iesūti
Atpakaļ

Lauksaimniekus aicina pievienoties memorandam “Bitēm draudzīgs”

Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi aicina lauksaimniekus pievienoties memorandam “Bitēm draudzīgs”, apņemoties saimniecībās īstenot apputeksnētājiem draudzīgas lauksaimniecības prakses, informēja apvienības par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi valdes priekšsēdētājs Valters Zelčs.

Šobrīd memorandu parakstījuši 50 lauksaimnieku no visiem Latvijas reģioniem, tostarp arī biškopji.

Viņš uzsver, ka ļoti daudzi lauksaimnieki jau saimnieko bitēm draudzīgi un pie iespējas nāk pretī biškopjiem. “Ir patiess prieks, ka lauksaimnieku interese arī par šo memorandu ir tik liela un saimniecības no dažādiem reģioniem jau apliecinājušas, ka savā saimniecībā īstenos bitēm un citiem apputeksnētājiem draudzīgas lauksaimniecības prakses,” pauž Zelčs.

Vienlaikus viņš arī norāda, ka apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi apzinās, ka tūlītēja un pilnīga atteikšanās no ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu lietošanas Latvijā nav iespējama, taču ilgtermiņā Latvijā var izveidot lauksaimniecības produktu ražošanu, izmantojot vidi saudzējošus pasākumus, saglabājot bioloģisko daudzveidību un samazinot risku videi. Tādēļ biedrība aicina lauksaimniekus, kuri nodarbojas ar augkopību, ievērot apputeksnētājiem draudzīgas prakses, un arī biškopji aicināti ievērot vairākas prakses.

Zelčs min, ka memorandā ir akcentētas gan tās prakses, kuru ievērošanu nosaka normatīvi, gan arī apņemšanās, kas pēc normatīvās bāzes lauksaimniekiem nav jāievieš.

“Mums ir ārkārtīgi daudz labu piemēru, kur lauksaimniekiem ir lieliska sadarbība ar biškopjiem, un ar šo memorandu vēlamies šo sadarbību stiprināt un uzlabot,” norāda Zelčs, skaidrojot, ka, aizpildot pieteikumu, lai pievienotos memorandam, lauksaimniekam arī jānorāda, vai viņa saimniecībā ir iespējams novietot bišu stropus vai arī izvietot vientuļo bišu viesnīcas.

Memorands paredz, ka laikā, kad notiek aktīva kultūraugu ziedēšana un sējumā novērojami apputeksnētāji, ja ir nepieciešams veikt fungicīda smidzinājumu, to darīt agrās rīta vai vēlās vakara stundās, lai mazinātu augu aizsardzības līdzekļu nonākšanu ziedu nektārā un ziedputekšņos, mazinātu iespēju bitēm nonākt kontaktā ar šiem preparātiem un lietderīgāk ierobežotu augiem kaitīgos organismus. Tāpat memorandā iekļauts Latvijas Biškopības biedrības ierosinājums – aicinājums nesmidzināt glifosātu saturošus preparātus papuvēs, ja tur novēroti ziedoši augi un apputeksnētāji.

Lauksaimnieki, kuri parakstīs sadarbības memorandu un apņemsies īstenot labās prakses, saņems kvalitātes zīmi – uzlīmi “Draudzīgs bitēm”. Dzeltenā uzlīme uz lauksaimniecības tehnikas būs apliecinājums, ka lauku darbus veic bitēm draudzīgs zemnieks

20.maijā visā pasaule atzīmēs Pasaules bišu dienu.