Rolands, Rolanda, Ronalds, Erlends, Lūkass
Iesūti
Atpakaļ

Konference par Eiropas nākotni mudina garantēt izglītības vienlīdzību, risināt jauniešu problēmas un veicināt kultūras apmaiņu un sporta attīstību

Konferences par Eiropas nākotni noslēguma ziņojumā aicināts padarīt izglītību Eiropas Savienībā (ES) vienlīdzīgu, koncentrēties uz jauniešu problēmu risināšanu, veicināt kultūras apmaiņu un sporta attīstību.

Izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta jautājumos gadu ilgušajā Konferences par Eiropas nākotni apspriešanas procesā sagatavoti četri ierosinājumi.

Izglītības attīstībai konferences dalībnieki izstrādājuši piecus uzdevumus, lai līdz 2025.gadam visās ES dalībvalstīs būtu vienlīdzīgi pieejama kvalitatīva izglītība un mūžizglītība.

ES ir jākoordinē visu dažādo izglītības programmu līmenis un jāpielīdzina izglītības diplomi, kā arī ir jāattīsta uz nākotni vērsta izglītība un mūžizglītība, mācību programmās cita starpā iekļaujot pilsonisko izglītību, digitālās prasmes, kritisko domāšanu un medijpratību, un sociālās prasmes. Konferences par Eiropas nākotni noslēguma ziņojumā aicināts atbalstīt skolotāju apmācības un attīstīt tehniskā aprīkojuma un platjoslas interneta pieejamību. Tāpat tiek ierosināts izveidot ES informācijas platformu par pieejamiem kursiem un mācību materiāliem.

Ar astoņiem pasākumiem tiek aicināts visās atbilstošajās politikas programmās koncentrēties uz jauniešu vajadzībām, lai viņiem būtu vislabākie iespējamie apstākļi mācībām, darbam un patstāvīgas dzīves sākšanai, iesaistoties demokrātijas un lemšanas procesos.

Mērķa sasniegšanai jau no skolas vecuma jāorganizē bērnu iespējas piedalīties demokrātijas un lemšanas procesos, kā arī, pastiprinot pilsonisko izglītību, jāizvērtē balsstiesību piešķiršana Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās no 16 gadu vecuma. Lai labāk sagatavotu jauniešus darba dzīvei, jau no 12 gadu vecuma jāsniedz iespēja “ēnot” profesionāļus. Vienlaikus tiek aicināts palielināt finansējumu jauniešu organizācijām un programmām, kā arī nodrošināt kvalitatīvas prakses un darbavietas, atsakoties no diskriminējošiem pasākumiem, piemēram, jauniešu minimālās algas. ES ir jānodrošina, lai jauniešiem ir pieejama sociālā aizsardzība un mājoklis. ES ar konkrētiem politikas soļiem ir jānovērš kvalificētu un talantīgu jauniešu aizplūšana no atsevišķiem reģioniem un jāgādā, lai spējīgākie jaunieši no citiem reģioniem izvēlas karjeru Eiropā. Tāpat, kā uzskata Konferences par Eiropas nākotni dalībnieki, ir būtiski izstrādāt detalizētus plānus, kā līdz minimumam samazināt nopietnu krīžu, piemēram, veselības krīzes un kara, ietekmi uz jauniešu mācībām, iesaisti darba tirgū un garīgo veselību.

Ar ES atbalstu jāveicina starpkultūru apmaiņa un Eiropas identitātes un dažādības veicināšana dalībvalstīs, ierosināts Konferences par Eiropas nākotni noslēguma ziņojumā, mērķa sasniegšanai izvirzot piecus uzdevumus.

Dažādu jomu apmaiņas braucieniem jābūt pieejamiem visiem dalībvalstu iedzīvotājiem neatkarīgi no vecuma, izglītības līmeņa, finansēm un dzīves gājuma. Tāpat konferences dalībnieki uzstāj uz daudzvalodības attīstīšanu, piemēram, no pamatskolas liekot bērniem apgūt vismaz vēl vienu ES valodu un veicinot kaimiņvalstu valodu apguvi un angļu valodas apmācības vismaz pamatzināšanu līmenī. Tāpat ir jāveicina kopīgi ES kultūras pasākumi un apmaiņa, kā arī jāaizsargā Eiropas kultūras mantojums un kultūras darbinieki, jo īpaši nākotnes krīžu gadījumiem.

“Sports ir kritiski izšķirīgs mūsu sabiedrībām,” secināts Konferences par Eiropas nākotni noslēguma ziņojumā, kurā ar sešiem pasākumiem aicināts aizsargāt Eiropas vērtības, veicināt veselīgu dzīvesveidu un novecošanos, kultūras apmaiņu un Eiropas mantojuma dažādību.

Izglītībā caur sporta praksi ir jāuzsver vērtības, jo īpaši dzimumu līdztiesība, godīgums un iekļaušana, kā arī ir jāuzlabo informētība par veselības ieguvumiem no sporta un fiziskajām aktivitātēm. Sporta aktivitātēm ir jāiekļauj ES apmaiņas un mobilitātes programmās, vienlaikus lielāku uzmanību pievēršot vietējiem un tradicionāliem sporta veidiem, nevis tikai profesionālajam un komerciālajam sportam. Vienlaikus ir jāveicina Eiropas identitāte sportā, veidojot ES sporta pasākumus, ES komandas un izmantojot ES karogus un simbolus sporta pasākumos. Vairāk ir jāinvestē, piemēram, Eiropas Sporta nedēļas popularizēšanā.

Kā ziņots, 9.maijā – Eiropas dienā – svinīgi noslēdzās Konference par Eiropas nākotni. ES iedzīvotāju paneļdiskusijās, nacionālajos paneļos un daudzvalodu digitālajā platformā izteiktie ierosinājumi dzīves ES uzlabošanai apkopoti deviņās tēmās.

Kopumā izstrādāti 49 ierosinājumi, kuru īstenošanai ieteikti 325 pasākumi.

ES vadības pārstāvji ir pauduši apņēmību īstenot lielu daļu no konferences laikā izstrādātajiem priekšlikumiem un vairot pilsoņu iesaisti lēmumu sagatavošanas un pieņemšanas procesā.

Pēc noslēguma ziņojuma saņemšanas trīs ES pārvaldības iestādes atbilstoši savai kompetencei izvērtēs, kā efektīvi īstenot ziņojumā izteiktos ierosinājumus.

Eiropas Parlamenta deputāti jau maija sākumā Strasbūrā pieņēma rezolūciju, kurā pauda atbalstu konferences secinājumiem un aicināja sākt darbu, lai grozītu ES pamatlīgumus.

Konference par Eiropas nākotni ir ES institūciju – ES Padomes, Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas – iniciatīva, lai uzklausītu iedzīvotājus un veidotu Eiropas nākotni labāku. Konference tika atklāta pērn 9.maijā, Eiropas dienā.