Atpakaļ

Izstrādāta lietotne pārtikas atkritumu mazināšanai Latvijā

Izstrādāta lietotne “Aswell” pārtikas atkritumu mazināšanai Latvijā,  informēja iniciatīvas autors Miķelis Putnieks.

Viņš skaidroja, ka lietotnē komersanti ievieto piedāvājumus, kad paredz, ka pārtiku neizdosies pārdot laikus. “Aswell” lietotājiem to iespējams iegādāties par samazinātu cenu un vēlāk saņemt uz vietas veikalā.

Īsi pirms slēgšanas komersants no visa palikušā nokomplektē piedāvājumu un nodod to “Aswell” pircējam, kurš iepriekš to rezervējis. “Tāpēc, ka rezervētā saņemšana ir vakarā, preces joprojām ir svaigas,” norādīja Putnieks.

Taujāts par iniciatīvu izveidot šādu lietotni, Putnieks atklāja, ka, dzīvojot Rīgā, viņš novērojis, ka picērijas un kafejnīcas nereti izmet dienas laikā nepārdoto produkciju, kas vēljoprojām ir svaiga. Studējot Nīderlandē, kur Putnieks sastapies ar vairākiem esošiem risinājumiem pārtikas atkritumu problemātikai, viņš brīvajā laikā pašmācības ceļā apguvis lietotņu programmēšanu un izlēmis zināšanas pielietot, lai risinātu pārtikas izniekošanu Latvijā.

“Ar laiku projektam pievienojās paziņas gan no Indijas, gan Latvijas un tas pārtapa esošajā iniciatīvā,” piebilda Putnieks.

Lietotnes testēšana sākusies oktobrī un patlaban tajā iesaistījušies trīs komersanti, tostarp “Caffeine” un “Grant’S Bakery” un trešais, kuru Putnieks vēl nevēlējās atklāt.

“Pagaidām aktīvu darbību lietotnei tā arī uzsākt nav izdevies. Bijām nepietiekami novērtējuši cik daudz lietotāju nepieciešams, lai vienmēr tuvumā katram veikalam un kafejnīcai ir kāds, kam ir vēlme un laiks ko iegādāties,” piebilda “Aswell” autors.

Viņš arī paredz, ka nākotnē iesaistīto komersantu un lietotāju skaits pieaugs.

Vaicāts par projekta investīcijām, Putnieks norādīja, ka viss darbs pie “Aswell” veiks bez atalgojuma un investīcijas ir veiktas no saviem iekrājumiem.

Pēc viņa paustā patlaban Latvijā līdzīgu lietotņu neesot. Eiropā tādas lietotnes kā “Aswell” ir vairākas, tajā skaitā Igaunijā darbojas “Fudler” un “ResQClub”. Pasaulē lielāk šāda tipa lietotne ir “TooGoodToGo”, kas nesen uzsāka darbību arī ASV un Kanādā.

Informācija “Firmas.lv” liecina, ka Putniekam piederošais SIA “Aswell”, kas ir lietotnes “Aswell” pārvaldītājs, reģistrēts 2022.gada 16.jūnijā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 100 eiro.