Atpakaļ

Sāksies mūzikas festivāls “Rīgas ritmi”

Galvaspilsētā no šodienas līdz 8.jūlijam norisināsies starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls “Rīgas ritmi”.

Rīgā ieradīsies Kubas, Šveices, Mozambikas, Spānijas, Francijas, Dānijas, Lielbritānijas, Vācijas, Igaunijas un Lietuvas mākslinieki, bet centrālais notikums būs maestro Raimonda Paula simfodžeza programmas “Dziesmas bez vārdiem” pirmatskaņojums kopā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”.

Lielākie festivāla koncerti notiks Rīgas Doma dārzā, kur 6.jūlijā plkst.20.30 uzstāsies kubiešu džeza jaunās zelta paaudzes pārstāve, dziedātāja un vijolniece Jiliāna Kanjizaresa ar “Resilience Trio”, bet vakara otrajā daļā – franču blūza dziedātājs, ģitārists un mutes harmoniku spēles meistars Šarls Pasi ar grupu. Savukārt 7.jūlijā plkst.20.30 – dāņu flamenko ģitārspēles virtuozs Jākobs Gurēvičs ar savu trio, otrajā daļā uzstājoties Paula trio kopā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga” diriģenta Normunda Šnē vadībā.

Jaunās programmas “Dziesmas bez vārdiem” skaņdarbi ir jauni, britu komponista Kaluma Au radīti aranžējumi Latvijā un arī ārpus valsts robežām labi zināmām Paula melodijām, kas šādi būs ieguvušas jaunu elpu un, pateicoties iespaidīgajam mūziķu sastāvam, arī skanisko vērienu. 7.jūlijā tiks izdota arī vinila plate, kuras ieraksts tapis Latvijas Radio 1.studijā.

Mākslas centrā “Noass” 7.jūlijā plkst.20 muzicēs Kārļa Auziņa trio. Viņš ir džeza un laikmetīgās mūzikas saksofonists un komponists, kurš regulāri koncertē un veic ierakstus kopā ar ārvalstu un Latvijas džeza mūziķiem. Pēc Auziņa trio 7.jūlijā uz AB dambja uzstāsies jaunās džeza paaudzes vibrofonists, taustiņinstrumentālists, komponists un producents Miķelis Dzenuška kopā ar savu grupu “Uzvaras bulvāris”, kas koncertā prezentēs debijas plati “Satiksmes mezgls”.

Savukārt 8.jūlijā plkst.20 mākslas centrā “Noass” uzstāsies “M.A.S.A.”, kas ir pianista un komponista Rūdolfa Macata veidots projekts un kurā piedalās dziedātāja Elīna Silova, saksofonists Kārlis Auziņš un bundzinieks Ivars Arutjunjans.

Festivāla muzikālo vakaru turpinās “Jason Hunter Baltic Quartet”, kurā apvienojušies četri Baltijas valstīs zināmi džeza mākslinieki – Igaunijā rezidējošais amerikāņu trompetists Džeisons Hanters, sitaminstrumentālists Augustas Baronas no Lietuvas, “Hammond” elektrisko ērģeļu virtuozs Atis Andersons no Latvijas un alta saksofonists Alans Kaljaste no Igaunijas. Mūziķi koncertā prezentēs savu jaunāko plati “ImagiNation”, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas džeza mūzikas izdevniecību “Jersika Records”.

Visās festivāla dienās – no šodienas līdz 8.jūlijam – viesnīcas “Radisson Blu Latvija” bārā “Riga Jazz Lounge” notiks oficiālie “jam session” vakari, kuros piedalīsies gan festivāla koncertmākslinieki, gan citi viesi.

Paredzēts, ka 6.jūlijā plkst.21 tur uzstāsies latviešu dziedātāja un pianiste Monta Tupčijenko, kura Folkvangas Mākslas universitātē Vācijā studē džeza aranžēšanu un kompozīciju un Rīgā kopā ar lieliskiem domubiedriem piedāvās papildinātu sava debijas albuma “On the Brink of Light” programmu.

“Riga Jazz Lounge” 7.jūlijā plskt.21 uzstāsies džeza mākslinieku konkursa “Riga Jazz Stage 2022” uzvarētāja vokālistu kategorijā – britu mūziķe Luīze Balkvila. Savukārt 8.jūlijā plkst.21 kopā ar Andra Gruntes trio dziedās latviešu džeza vokāliste Santa Šillere.