Atpakaļ

Nav lietderīgi noteikt papildu soda sankcijas pašvaldības izpilddirektoram par nelikumīgiem automašīnu nomas līgumiem

Nav lietderīgi noteikt papildu soda sankcijas Ogres novada pašvaldības izpilddirektoram Pēterim Špakovskim par automašīnu nomas līgumu nelikumīgu slēgšanu, secinājusi Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa (NA) izveidotā deputātu komisija.

Kā aģentūru LETA informēja pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Nikolajs Sapožņikovs, šādu secinājumu komisija izdarījusi tādēļ, ka pašvaldības izpilddirektors Špakovskis jau ir samaksājis Iepirkumu uzraudzības biroja noteikto 70 eiro sodu par izdarīto administratīvo pārkāpumu, noslēdzot bez iepirkuma procedūras automašīnu nomas līgumus, kas pārsniedza 10 000 eiro.

2021.gada vasaras vidū pašvaldības izpilddirektors Špakovskis ar auto dīleru kompāniju noslēdza līgumu par divu “Škoda Enyaq” nomu, kurus lietoja mērs un vicemērs, un šis līgums pašvaldībai izmaksāja vairāk par 23 000 eiro. Pašvaldībai skaidrot šo pārkāpumu šā gada jūnijā bija pieprasījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

6.jūlijā Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Helmanis izdeva rīkojumu par komisijas izveidi pārbaudes veikšanai saistībā ar pašvaldības izpilddirektora Špakovska 2021.gada 5.jūlijā un 2021.gada 3.decembrī noslēgtajiem līgumiem par automašīnu nomu. Komisijā strādāja trīs domes deputāti – Indulis Trapiņš (“Nacionālā savienība “Taisnīgums””), Raivis Ūzuls (“Latvijas attīstībai” un Vidzemes partija) un Jānis Siliņš (NA).

Komisijai līdz šī gada 14.jūlijam bija jāizvērtē, kāda ir bijusi pašvaldības rīcība, tostarp pieņemtie lēmumi saistībā ar Iepirkumu uzraudzības biroja pārbaudē konstatētajiem pārkāpumiem. Tā kā viens no komisijas locekļiem laikā no 10.jūlija līdz 16.jūlijam atradās komandējumā, savukārt vēl vienam bija noteikta pārejoša darba nespēja, komisija savu darbu pabeidza 17.jūlijā un VARAM tika nosūtīta atbilde.

Komisija secinājusi, ka nav nepieciešams lemt par pašvaldības izpilddirektora atcelšanu no amata vai disciplinārā soda piemērošanu, ņemot vērā vairākus aspektus, proti, automašīnu nomai bija noteikts īslaicīgs termiņš, kas bija saistīts ar ievērojamo darba apjomu administratīvi teritoriālās reformas gaitā. Pašvaldības rīcībā nebija transportlīdzekļu, ar ko varētu nodrošināt domes deputātus, kā tas noteikts Pašvaldības domes deputāta statusa likumā, tāpēc pašvaldības izpilddirektoram jautājums par automašīnu nomu bija risināms steidzamības kārtībā.

Pašvaldība VARAM skaidrojusi, ka attiecībā uz jauno Ogres novadu 2021.gada 1.jūlijā nebija ar domes lēmumu noteikta kārtība, kādā domes deputāti tiek nodrošināti ar pašvaldības iestāžu rīcībā esošo transportlīdzekļu pakalpojumiem.

Tāpat pašvaldība skaidrojusi, ka pēc šā gada 25.maija jau ir veikusi nepieciešamos pasākumus, lai izstrādātu jaunu Ogres novada pašvaldības iepirkumu kārtību, kā arī jaunu kārtību, kādā izmantojami pašvaldības lietošanā esošie transportlīdzekļi un to nodošana pašvaldības amatpersonām un darbiniekiem. Abi normatīvo aktu projekti iesniegti saskaņošanai pašvaldības noteiktajā kārtībā.

Ogres novada pašvaldība VARAM skaidrojusi, ka ir veikusi nepieciešamos pasākumus, kas ir pietiekami un lietderīgi, lai novērstu esošos pārkāpumus un uzlabotu pašvaldības rīcību tostarp lēmumu pieņemšanas kārtību rīcībai ar pašvaldības mantu.

Kā vēstīts, jūnija vidū Ogres novada domes sēdē vienbalsīgi tika atbalstīta pašreizējā pašvaldības izpilddirektora Špakovska pārvēlēšana amata uz pieciem gadiem. Izvērtējot Ogres novada pašvaldības rīcībā esošo un kompetento iestāžu sniegto informāciju, amatpersonas līdzšinējo darba novērtējumu, tika secināts, ka viņš pilnībā atbilst Pašvaldību likumā noteiktajām prasībām.