Atpakaļ

Notiks diskusija par atteikšanos no sprostos dētu olu ražošanas, tirgošanas un izmantošanas

Šodien plkst.12 Rīgā, Doma laukumā, ceļojošās izstādes “Par dzīvniekiem – Eirotūre 2024” laikā notiks Latvijas vadošo olu ražotāju un pārtikas uzņēmumu diskusija par atteikšanos no sprostos dētu olu ražošanas, tirgošanas un izmantošanas, informēja biedrības “Dzīvnieku brīvība” valdes priekšsēdētāja Katrīna Krīgere.

Diskusijā piedalīsies “Balticovo” komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps, “Alūksnes putnu fermas” izpilddirektors Hermanis Dovgijs, “Rimi Baltija” kategoriju vadības direktore Linda Jākobsone, “Orkla Latvija” komunikācijas vadītāja Laura Bagātā. Sarunu moderēs dzīvnieku aizsardzības biedrības “Dzīvnieku brīvība” pārstāve Paula Cukura.

Dalībnieki pastāstīs par jau panākto progresu un nākotnes plāniem, lai Latvijā vistas vairs netiktu turētas sprostos, kā arī atbildēs uz mediju jautājumiem.

Atteikšanās no dējējvistu sprostiem olu ražošanā ir globāla tendence, kas ir aktuāla arī Latvijā. Tas atbilst sabiedrības interesei uzlabot lauksaimniecības dzīvnieku labturību, ko apliecina arī nesenā Eirobarometra aptauja, kurā 85% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ir svarīgi aizsargāt lauksaimniecības dzīvnieku labturību. Arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde rekomendē atteikties no dējējvistu turēšanas sprostos.

Pilnībā atteikties no sprostos dētām olām ir apņēmušies vairums vadošo pārtikas uzņēmumu Latvijā – mazumtirdzniecības tīkli, restorāni, viesnīcas un pārtikas ražotāji.

Liela daļa uzņēmumu ir nosprauduši 2025.gadu kā termiņu, kad vairs netirgot un neizmantot sprostos dētās olas. Tomēr patlaban Latvijā joprojām 68% no saražotajām olām nāk no sprostiem.