Atpakaļ

“Latvijas valsts meži” iepirks mežkopības pakalpojumus mežu atjaunošanai un kopšanai 169 400 hektāru platībā

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina pakalpojumu sniedzējus pieteikties atklātā konkursā mežu atjaunošanas, kopšanas un aizsardzības pakalpojumu sniegšanai no 2025.gada līdz 2027.gadam 169 375 hektāru platībā, liecina LVM publiskotā informācija.

Konkursā līdz 26.jūlijam var pieteikties esošie un potenciālie pakalpojumu sniedzēji ar vai bez mežkopības darbu pieredzes, jo lielākā daļa darbu veicama ar rokas darba rīkiem. Pieteikties var ikviens, kurš prot vai ir gatavs apgūt kādu no mežkopības darbiem.

Konkursā iepirks meža stādīšanas, agrotehnisko un jaunaudžu kopšanu ar krūmgriezi, jauno kociņu apstrādi ar aizsardzības līdzekļiem pret briežu dzimtas dzīvnieku postījumiem un citus pakalpojumus. Pretendenti var izvēlēties iepirkuma daļas, kuru izpildes termiņš ir viens gads, vai arī tādas iepirkuma daļas, par kurām līgums tiks slēgts uz trim gadiem.

LVM pārstāvji atzīmē, ka konkursā iepirks sešu veidu mežsaimnieciskos darbus. Konkursa rezultātā LVM kopā ar pakalpojuma sniedzējiem veiks meža stādīšanu 16 925 hektāru platībā, atjaunoto meža platību papildināšanu 2545 hektāru platībā, atjaunoto meža platību agrotehnisko kopšanu 57 635 hektāru platībā, jaunaudžu kopšanu 53 790 hektāru platībā, atjaunoto meža platību aizsardzību 31 025 hektāru platībā un jaunaudžu stumbru aizsardzību 7455 hektāru platībā.

LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs norāda, ka meža kopšanas darbi rada papildu darba iespējas vietējiem iedzīvotājiem. Tie ir gan sezonāli darbi, kurus darba veicējs var organizēt paralēli ikdienas darbam, gan dažādi pastāvīgi darbi.

Lai informētu par atklātā konkursa nolikuma noteikumiem, pakalpojumu sniegšanas kārtību un atbildētu uz potenciālo pakalpojumu sniedzēju jautājumiem, katrā LVM reģiona klientu centrā notiks ieinteresēto piegādātāju klātienes sanāksme. Uz ieinteresēto piegādātāju sanāksmēm aicināti esošie LVM sadarbības partneri un uzņēmēji, kuriem šī būs pirmā pieredze mežkopības pakalpojumu sniegšanā.

LVM pārstāvji skaidro, ka sanāksmēs dalībniekus informēs arī par jauninājumiem konkursa norisē. Piemēram, šī gada konkursā mainīta finanšu piedāvājuma veidne un tajā norādāmā informācija. Finanšu piedāvājuma sagatavošana ir atvieglināta, radot iespēju veikt samaksu par faktiski padarīto darbu.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 626,019 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% – līdz 220,838 miljoniem eiro.

LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.