Rolands, Rolanda, Ronalds, Erlends, Lūkass
Iesūti
Atpakaļ

Lauksaimnieki: Staltbriežu postījumu apjomi atšķiras reģionāli

Staltbriežu postījumu apjomi laukiem atšķiras reģionāli, aģentūrai LETA pauda aptaujātie lauksaimnieki.

Biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš atzīmēja, ka katru gadu staltbriežu problēma kļūst aktuālāka. Viņš minēja, ka staltbriežu nodarītie postījumi labībai ir lokāli, bet būtiski. Tur, kur staltbriežu populācijas blīvums ir lielāks, tie noposta pat 100 hektārus labības. Tas nozīmē, ka vienai saimniecībai nodarītie postījumi var būt mērāmi vairākos desmitos tūkstošu eiro.

Valsts meža dienesta (VMD) dati liecina, ka staltbriežu populācija Latvijā desmit gadu laikā ir pieaugusi no 50 000 līdz 68 000.

Lazdiņš pauda, ka kopumā Latvijas lauksaimniekiem staltbrieži nodara vairākus desmitus miljonu lielus zaudējumus, bet precīzu zaudējumu apjomu nevar zināt, jo nav vienotas nodarīto postījumu uzskaites. Lauksaimnieki informāciju par postījumiem var ievadīt lietotnē “Mednis”, kur tos var redzēt mednieku biedrības un valsts iestādes, kas uzrauga dzīvnieku izplatību.

“Zemnieku saeima” priekšsēdētājs arī sacīja, ka patlaban brieži nodara vislielākos postījumus, jo barību meklē briežu govis ar jaunajiem teļiem. Tāpēc medniekiem medību atļaujas izsniegtas ātrāk nekā citus gadus. Tāpat viņš norādīja, ka pret meža dzīvnieku nodarītajiem postījumiem ne visi apdrošinātāji Latvijā ir gatavi apdrošināt, bet vietām Eiropā pret to vispār nav apdrošināšanas, jo tas ir risks, kuru iespējams novērst.

Graudkopības kooperatīva “VAKS” priekšsēdētājs Indulis Jansons pauda, ka staltbrieži laukus posta galvenokārt ziemā un pavasarī, kad barība ir mazāk pieejama, bet patlaban postījumi novērojami mazākos apjomos un normas robežās. Tomēr vietām Latvijā staltbriežu postījumi novērojami lielākos apmēros.

Kā ziņots, lai mazinātu staltbriežu postījumus lauksaimniecības kultūrām, atsevišķos valsts reģionos ar Valsts meža dienesta (VMD) virsmežziņu atļauju mednieki var sākt staltbriežu govju un teļu medības no 1.jūlija.

Staltbriežu govju un teļu medību sezona oficiāli sākas 15.jūlijā, taču daļējas staltbriežu govju un teļu medību sezonas atklāšanas lēmums pieņemts, izvērtējot staltbriežu populācijas stāvokli un ņemot vērā staltbriežu nodarītos postījumus lauksaimniecības kultūrām.