Atpakaļ

Vētras postījumu novēršana Rīgas pašvaldībai līdz šim izmaksājusi 1,1 miljonu eiro

Vētras postījumu novēršana līdz šim Rīgas pašvaldībai izmaksājusi 1,1 miljonu eiro, pirmdien pēc Civilās aizsardzības komisijas (CAK) sēdes informēja Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Edvards Ratnieks (NA).

Viņš skaidroja, ka tās ir izmaksas, kas ir saistītas ar ārpakalpojumiem.

Savukārt izglītības iestādēm nodarīti postījumi 500 000 eiro apmērā. Līdz mācību gada sākumam vētras nodarīto skādi pašvaldības vadība sola novērst.

Ratnieks uzsvēra, ka patlaban dzīvībai bīstamu objektu Rīgā nav, taču aicina iedzīvotājus neiet tajās teritorijās, kur teritorija ir ar lentām norobežota. Bīstamākās vietas ir parkos un kapos. Vētras postījumus pašvaldība cer novērst mēneša laikā.

CAK sēdē tika sniegta informācija, ka elektrības pieslēgumi tagad nodrošināti visiem rīdziniekiem, bet uzņēmums “Sadales tīkls” turpinās atsevišķu bojājumu novēršanu infrastruktūrā. Vēl ir četras sarežģītas situācijas, kur uz ēkām uzkrituši koki, un šie gadījumi tiks risināti, iesaistot vairākus dienestus.

Rīgas 22 kapsētās konstatēti 195 vētras nolauzti koki, Rīgas parkos – 247 koki, mežos Rīgas teritorijā – 380 koki, skolu un bērnudārzu teritorijās – 400 koki, bet uzņēmuma “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) apsaimniekotajās teritorijās saņemti pieteikumi par nolauztiem kokiem gandrīz 600 adresēs. Tāpat RNP saņemts daudz pieteikumu par salietām telpām. Ja ikdienā ir ap 1000 pieteikumu nedēļā, tad aizvadītajā nedēļā tādu bija 4000, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā Rīgas pašvaldība izveidoja divas koku, zaru un lapu savākšanas vietas, un tajās jau nodoti 710 kubikmetri bioloģisko atkritumu. Tāpat tika nodrošināta diennakts darbība tālrunim 80000800, kur ziņot par problēmām ar koku aizvākšanu. Savukārt Pilsētas attīstības departamentā no iedzīvotājiem saņemts ap 200 paziņojumu par vētras nogāztu koku zāģēšanu.

Gadījumos, kad koks ir nogāzies uz privātīpašumā esoša zemesgabala, obligāti ir jāveic nolūzušā koka fotofiksācijas no trīs pusēm, kas pēcāk jāpievieno iesniegumam, informējot par faktu arī Pilsētas attīstības departamentu. To iespējams izdarīt Rīgas pašvaldības pakalpojumu portālā “www.eriga.lv”, izmantojot E-pakalpojumu “Pieteikums koku ciršanas atļaujas saņemšanai”, vai nosūtot uz e-pastu “pad@riga.lv” aizpildītu iesnieguma veidlapu “Iesniegums par atļauju cirst ārpus meža augošu koku/-us” vai brīvā formā rakstot iesniegumu uz adresi – Dzirnavu iela 140, Rīga, LV-1050.

Jau no pagājušās piektdienas iedzīvotājiem ir iespēja vētras radītos bioatkritumus (zarus, lapas), kā arī lielos zarus un stumbrus pašu spēkiem nogādāt divās savākšanas vietās – Uzvaras bulvārī 16a un Siguldas prospektā 12. Laukumos ir pašvaldības darbinieki, kas koordinē atvestā sašķirošanu. Cita veida atkritumus uz šīm vietām vest aizliegts.

Savukārt iedzīvotāji, kuriem nepieciešama palīdzība vētras seku likvidēšanā, piemēram, lieli koki nogāzušies privātmāju pagalmos vai dārzos, bet nav šādu iespēju vai līdzekļu, var informēt Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrā pa tālruni 80000800 vai epastā “aic@riga.lv”. Katram gadījumam tiks piedāvāts individuāls risinājums.