Atpakaļ

Paaugstinās valsts finanšu atbalsta griestus lauksaimniekiem līdz 37 000 eiro

Turpmāk valsts finanšu atbalsta jeb “de minimis” griesti lauksaimniekiem būs 37 000 eiro, kur atbalsts nevienā trīs gadu periodā vienotam uzņēmumam nepārsniedz šo summu, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Iepriekš “de minimis” atbalsta griesti bija 25 000 eiro jebkurā trīs fiskālo gadu periodā vienotam uzņēmumam ar nosacījumu, ka dalībvalstī ir ieviesta “de minimis” atbalsta uzskaites centralizētā sistēma.

Grozījumi “de minimis” regulā izstrādāti Eiropas Komisijā (EK). Tāpat šajā regulā Latvijai noteiktā piešķirtā “de minimis” atbalsta maksimālā kumulatīvā uzņēmumiem piešķiramā atbalsta kopsumma jebkuram trīs gadu periodam ir palielināta no 20,224 miljoniem eiro jebkurā trīs fiskālo gadu periodā līdz 28,84 miljoniem eiro, kur atbalsts nevienā trīs gadu periodā nepārsniedz šo summu.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) norāda, ka Latvijā ir ieviesta uzskaites centralizēta sistēma, kas ļauj piemērot augstākus maksimālā atbalsta griestus.

Viņš atzīmē, ka “de minimis” atbalsta griestu paaugstināšana lauksaimniekiem palīdzēs ieviest taisnīgāku un vienkāršotāku valsts atbalsta sistēmu, nosakot arī loģiskāku atbalsta laika uzskaites sistēmu.

ZM pārstāvji norāda, ka “de minimis” atbalsta uzskaites laika posmu turpmāk paredzēts skaitīt no datuma, kurā plānots piešķirt atbalstu, par jebkuru trīs secīgu gadu laikā piešķirto atbalstu.

“De minimis” atbalsts nozīmē, ka valsts var atbalstīt vienotu uzņēmumu ar naudas summu “de minimis” regulā noteiktajā laikposmā, nepārsniedzot noteiktos griestus. Uzņēmējs, piesakoties “de minimis” atbalstam, ik gadu no valsts saņems atbalstu, ko aprēķinās, pamatojoties uz uzņēmēja elektroniski iesniegtajām uzskaites veidlapām

EK, ieviešot “de minimis” atbalstu, pamatojās uz to, ka šāds atbalsts neietekmē tirdzniecību starp dalībvalstīm un nekaitē konkurencei. Tāpēc par šo atbalstu nav jāziņo EK, kā arī to var izmaksāt pēc vienkāršotiem noteikumiem, atzīmē ZM.