Atpakaļ

Vācija saistībā ar “Nord Stream” spridzināšanu izdevusi orderi Ukrainas pilsoņa aizturēšanai

Saistībā ar gāzesvada “Nord Stream” uzspridzināšanu 2022.gadā Vācijas prokuratūra izdevusi orderi kāda Ukrainas pilsoņa aizturēšanai, trešdien ziņo vācu mediji.

Eiropas orderis Volodimira Z. aizturēšanai ticis pieprasīts jau jūnijā, vēsta sabiedriskā raidorganizācija ARD, kā arī laikraksti “Die Zeit” un “Sueddeutsche Zeitung”.

Pēdējā zināmā aizdomās turamā adrese bijusi Polijā, taču pagaidām nav skaidrs, kāpēc poļu varasiestādes nav varējušas viņu aizturēt, un tiek uzskatīts, ka viņš šobrīd slēpjas.

Izmeklētāji uzskata, ka meklējamais Ukrainas pilsonis bijis viens no nirējiem, kas mīnējuši gāzesvadu, atsaucoties uz “ārvalstu izlūkdienestiem”, vēsta mediji.

Vācijas izmeklētāji aizdomās tur vēl divus Ukrainas pilsoņus, tostarp kādu sievieti, kas kā nirēji piedalījušies gāzesvadu spridzināšanā.

Tomēr orderi viņu aizturēšanai pagaidām nav izdoti.

Tikmēr Vācijas prokuratūra atteicās sniegt aģentūrai AFP jebkādus komentārus.

2022.gada septembrī netālu no Dānijai piederošās Bornholmas salas tika konstatētas četras lielas gāzes noplūdes no abiem “Nord Stream” gāzesvadiem. Īsi pirms tam seismoloģijas stacijas konstatēja divas zemūdens eksplozijas.

Pa gāzesvadu “Nord Stream 1” pirms tam Krievijas dabasgāze tika transportēta uz Vāciju, taču gāzesvads “Nord Stream 2” vēl nebija pieņemts ekspluatācijā, jo Krievija 2022.gada februārī sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Izmeklēšanu līdz ar Vāciju uzsāka arī Dānijas un Zviedrijas varasiestādes, taču Kopenhāgena un Stokholma vēlāk lietas izbeidza.