Atpakaļ

Polija nākamgad aizsardzībai tērēs 4,7% no IKP

Polija 2025.gadā aizsardzībai tērēs 4,7% no sava iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par 0,6 procentpunktiem vairāk nekā šogad, paredz budžeta projekts, kas nonācis poļu mediju rīcībā.

Polija jau tagad aizsardzībai tērē proporcionāli vairāk nekā jebkura cita NATO dalībvalsts, armijas vajadzībām atvēlot 4,1% no sava IKP.

Tomēr valdība aizsardzības budžetu plāno palielināt vēl par 0,6 procentpunktiem, norāda ekonomisko ziņu vietne “Money.pl”.

Šogad Polija aizsardzībai atvēlējusi 35 miljardus ASV dolāru (31, 4 miljardus eiro). Tādējādi absolūtās summās Polija ierindojas piektajā vietā starp NATO dalībvalstīm, bet pirmajā vietā ir ASV, kas aizsardzības vajadzībām tērē 968 miljardus dolāru.

Polija tomēr cer daļu izmaksu segt no Eiropas Savienības (ES) budžeta līdzekļiem, kas ievērojami atvieglotu valsts budžetu, “Money.pl” atzinis kāds avots valdībā.

Tas tiek pamatots ar apstākli, ka Polija apsargā ES ārējo robežu gan ar Krieviju, gan ar tās satelītu Baltkrieviju, gan ar Krievijas agresijai pakļauto Ukrainu.

“Mēs nopietni runājam ar ES par daļu šo aizsardzības pozīciju iekļaušanu ES budžetā, jo mēs esam piefrontes valsts un uzņemamies atbildību par visu pārējo ES,” norādījis avots.

Viņš piebildis, ka sarunas turpinās un sagaidāms, ka to iznākums būs zināms septembra beigās. “Ja pat 1% tiks pārnests, tas būs panākums,” atzinis avots.

2025.gada budžets būs pirmais budžets, ko izstrādājusi Donalda Tuska jaunā valdība, kas decembrī nomainīja nacionālkonservatīvās partijas “Likums un taisnīgums” (PiS) veidoto kabinetu.

Avoti vēsta, ka nākamā gada budžetā paredzēts vēl lielāks deficīts nekā šogad, lai gan Eiropas Komisija (EK) pret Varšavu nesen ierosināja pārkāpuma procedūru par budžeta pārsniegšanu.

Avoti apgalvo, ka augstāks deficīts esot nepieciešams, lai segtu iepriekšējās valdības “ekstravagantos” tēriņus. “Diemžēl mums jāsāk atmaksāt PiS valdīšanas parādus,” izteicies viens no avotiem.