Atpakaļ

Plāno piešķirt 562 500 eiro vētras radīto zaudējumu kompensēšanai transporta nozarē

Satiksmes ministrija sagatavojusi rīkojuma projektu, kas paredz ministrijai piešķirt 562 457 eiro, lai kompensētu dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājam un sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem jūlija izskaņas vētras radītos zaudējumus, liecina informācija Tiesību aktu portālā.

Tostarp 504 549 eiro paredzēti vētras radītajiem postījumiem dzelzceļa infrastruktūras atjaunošanai, 5200 – vētras radītajiem zaudējumiem pasažieru pārvadājumos ar autobusiem, bet 52 708 eiro – pārvadājumos ar vilcieniem.

SM skaidro, ka vētra un lietusgāzes jūlija beigās nodarīja postījumus VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) infrastruktūrai un izaicinājumus LDz struktūrvienībām un to darbiniekiem. Kopumā vētrā ir bojāts LDz kontakttīkls vairāku simtu metru garumā, divi luksofori, astoņi kontakttīklu balsti, 15 konsoles, liels skaits stīgu, fiksatoru, polimēra kronšteinu un citi elementi, kā arī uz infrastruktūras uzkrita vairāki simti koku.

Tādējādi vētras postījumi LDz radījuši zaudējumus 504 549 eiro apmērā, kas ietver vētras postījumu novēršanu un vētras laikā nokritušo koku savākšanas izmaksas 144 163 eiro apmērā, ūdens novadīšanas sistēmu atjaunošanas darba izmaksas 99 543 eiro apmērā, darbu pie elektropārvades un signalizācijas iekārtu atjaunošanas 40 932 eiro apmērā, elektropārvades un signalizācijas iekārtu atjaunošanai nepieciešamos papildu materiālus 203 315 eiro apmērā un vētras seku likvidēšanā iesaistīto dispečeru darbu 16 596 eiro apmērā.

Savukārt AS “Pasažieru vilciens” (PV) vētras dēļ atcēla vairāk nekā 200 vilcienu reisu visā maršrutā vai kādā no posmiem, bet vēl vairāki simti vilcienu galapunktā nonāca ar kavēšanos. Tādējādi vētras postījumi PV veido 52 708 eiro zaudējumus, kas ietver zaudējumus papildu vilcienu un lokomotīvju norīkošanai, rēķinus par norīkotiem autobusiem un citus zaudējumus.

Attiecībā uz pasažieru pārvadājumu ar autobusiem nodrošināšanu posmos, kamēr tiek likvidēti vētras izraisītie postījumi, veidojās papildu izmaksas 500 eiro apmērā, savukārt diviem sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem ar autobusiem ir konstatēti zaudējumi aptuveni 4700 eiro apmērā, ūdenim iekļūstot motorā un uz transportlīdzekļa uzkrītot kokam.

Attiecīgo finansējumu 562 457 eiro apmērā plānots piešķirt no “Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem”.

LETA jau rakstīja, ka svētdienas, 28.jūlija, naktī un pirmdien, 29.jūlijā, piedzīvotā vētra vietām Latvijā radīja būtisku postažu.