Atpakaļ

Aicina iedzīvotājus balsot par vispopulārāko aizguvumu no citām valodām

Tīmekļvietnē “vards.valoda.lv” līdz 14.oktobrim iedzīvotāji var balsot par vispopulārāko aizguvumu no citām valodām, aģentūru LETA informēja Latviešu valodas aģentūrā (LVA).

LVA aicināja iedzīvotājus iesaistīties “Mūsdienu urbānās vārdnīcas” izveidē, lai pievērstu sabiedrības uzmanību angļu valodas ietekmei uz latviešu valodu. Kopš gada sākuma vārdnīcā iesniegti 428 mūsdienās lietoti vārdi un frāzes.

Balsošanas otrajai kārtai tiek piedāvāti desmit vārdu pāri – aizguvums un tā atbilsme latviešu valodā. Iedzīvotāji var balsot par tādiem aizguvumiem kā “cringe” jeb “šķērmi”, “čilot” jeb “laiskoties”, “for real” jeb “patiešām”, “japot” jeb “tērzēt”, “pookie” jeb “mīļumiņš”, “posts” jeb “ieraksts sociālo tīklu vietnē”, “random” jeb “negaidīts”, “rizz” jeb “šarms” un “viss safe” jeb “viss kārtībā”.

Lai arī angļu valodas loma informācijas apritē pašlaik vērtējama kā īpaši liela, savas dzimtās valodas unikalitātes saglabāšanai ikvienam valodas lietotājam būtu jāspēj izvērtēt savu valodas lietojumu un “jājūt robeža starp vēlamām un nevēlamām pārmaiņām valodā”, pauž LVA.

Veidojot vārdnīcu, tiks apzināti vārdi un frāzes, kuri latviešu valodā pēdējos gados aizgūtas no angļu valodas, un piedāvāti tiem atbilstoši latviešu literārās valodas izteiksmes līdzekļi.

Rakstīt komentāru

Lai atstātu komentāru, nepieciešams autorizēties
Komentāru nav.