Atpakaļ

Lauksaimniekiem nākamnedēļ sāks izmaksāt ilgtspēju sekmējošā ienākumu pamatatbalsta avansu

Lauku atbalsta dienests (LAD) no trešdienas, 16.oktobra, lauksaimniekiem sāks izmaksāt ilgtspēju sekmējošā ienākumu pamatatbalsta un bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma avansu, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka ilgtspēju sekmējošā ienākumu pamatatbalsta avansu paredzēts izmaksāt 70% apmērā, bet bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma avansu – 85% apmērā.

Avansu saņems lauksaimnieki, kuru saimniecībās būs pabeigta atbilstības nosacījumu pārbaude. Maksājumus paredzēts veikt pakāpeniski. Tāpēc ZM un LAD aicina lauksaimniekus pārliecināties elektroniskās pieteikšanās sistēmā (EPS), vai ir iesniegta visa nepieciešamā papildu informācija.

Šogad provizoriskā ilgtspēju sekmējošā ienākumu pamatatbalsta likme būs aptuveni 80 eiro par hektāru, no kuras avansa maksājumā izmaksās 70% jeb aptuveni – 56 eiro par hektāru.

Savukārt novados, kuros veģetācijas perioda ilgums ir īsāks par 195 dienām un lauksaimniecības zemes kvalitatīvais vērtējums ir mazāks nekā 38 balles, vai kuri robežojas ar valstīm, kas nav ES dalībvalstis, ilgtspēju sekmējošā ienākumu pamatatbalsta provizoriskā likme būs aptuveni 90 eiro par hektāru, no kuras avansa maksājumā izmaksās aptuveni 63 eiro par hektāru.

Bioloģiskajām saimniecībām bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma likme šogad atkarībā no audzētajiem kultūraugiem būs no 43 eiro par hektāru līdz 518 eiro par hektāru.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē valsts un Eiropas Savienības atbalstu laukiem, lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai.

Rakstīt komentāru

Lai atstātu komentāru, nepieciešams autorizēties
Komentāru nav.