Atpakaļ

Pēc 18 gadiem šogad atkal novērojams neliels studējošo skaita pieaugums

Pēc 18 gadiem šogad atkal novērojams neliels studējošo skaita pieaugums, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotie dati, kas šodien tika prezentēti Saeimas deputātiem.

Kopš 2006.gada, kad Latvijas augstskolās studēja 131 125 studenti, studējošo skaits turpināja sarukt. 2023.gadā Latvijas augstskolās studēja 74 017 studenti, savukārt šogad to skaits pieaudzis līdz 74 793.

Pēdējos gados studējošo skaits Latvijā ir nostabilizējies, un tuvākajos gados var sagaidīt studējošo skaita pieaugumu, ja tendence uzņemšanā nemainīsies, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēdē sprieda IZM valsts sekretāra vietnieks Jānis Paiders.

Pēc tam gan nāksies rēķināties ar uzņemto studentu skaita kritumu. IZM to skaidro ar demogrāfiskām tendencēm.

Vienlaikus IZM atzina, ka studējošo skaits tāpat pieaudzis uz uzņemto ārvalstu pilsoņu rēķina. Pretējā gadījumā Latvijas augstskolās būtu ap 60 000 studējošo, un iepriekšējos gados “kritums būtu bijis daudz straujāks”.

Studējošo skaits gada laikā nedaudz pieaudzis dabaszinātņu, matemātikas un informācijas tehnoloģiju studiju programmās, kā arī izglītībā – attiecīgi par 0,6 un 0,3 procentpunktiem.

Turpretim sociālo zinātņu, komerczinību un tiesību studiju programmās studējošo skaits samazinājies par 0,4 procentpunktiem, bet tematiskajā grupā “Pakalpojumi” – par 0,3 procentpunktiem.

Rakstīt komentāru

Lai atstātu komentāru, nepieciešams autorizēties
Komentāru nav.