Atpakaļ

“Swedbank” peļņa deviņos mēnešos – 170,96 miljoni eiro

“Swedbank” peļņa Latvijā 2024.gada deviņos mēnešos bija 170,961 miljons eiro, kas ir par 19,4% mazāka nekā 2023.gada deviņos mēnešos, liecina bankas publiskotais finanšu pārskats.

Savukārt “Swedbank” grupas peļņa deviņos mēnešos bija 171,277 miljoni eiro, kas ir par 19,1% mazāka.

Bankas aktīvi 30.septembrī bija 9,956 miljardi eiro, kas ir par 658 miljoniem eiro jeb 7,1% vairāk nekā 2023.gada 31.decembrī.

“Swedbank” pārstāvji informēja aģentūru LETA, ka šī gada trešajā ceturksnī jaunu mājokļa kredītu apjoms pieauga par 17%, bet līzinga finansējums privātpersonām – par 8%. Trešajā ceturksnī pieauga “Swedbank” piešķirtā finansējuma apjoms privātpersonām, kopējam privātpersonu portfelim sasniedzot gandrīz 2,6 miljardus eiro uz pārskata perioda beigām.

Tīrie procentu ienākumi 2024.gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem, ir palielinājušies par četriem miljoniem eiro līdz 354,378 miljoniem eiro, savukārt tīrie komisiju ienākumi auguši par vienu miljonu eiro līdz 86,398 miljoniem eiro.

Bankas kredītportfeļa apmērs ir pieaudzis par 6% līdz 6,388 miljardiem eiro. Mājsaimniecību kreditēšanas apjomi palielinājušies par 8%, kamēr uzņēmumu kredītportfelis palielinājies par 3%.

Noguldījumu portfelis, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, ir pieaudzis par 12% līdz 8,683 miljardiem eiro. Mājsaimniecību depozīti pieauga par 10%, kamēr uzņēmumu depozīti par 15%.

“Swedbank” pārstāvji skaidro, ka peļņas samazinājumu pamatā veidoja nodeva hipotekāro kredītu procentu kompensācijai (29 miljoni eiro šī gada deviņos mēnešos). Kopējie bankas izdevumi pirmajā pusgadā ir sasnieguši 115 miljonus eiro salīdzinājumā ar 101 miljonu eiro pērnā gada pirmajos deviņos mēnešos. Šogad tika atbrīvoti kredītuzkrājumi sešu miljonu eiro apmērā, kas ir tik pat kā pērn pirmajos deviņos mēnešos)

Eiropas Centrālās bankas veiktie procentu likmju samazinājumi pozitīvi ietekmējuši mājokļu pieejamību Latvijā, norāda bankas pārstāvji. Savukārt arvien gana straujais algu pieaugums apvienojumā ar zemo inflāciju sekmēja mājsaimniecību pirktspēju. Turpinājās arī “Swedbank” īpašais piedāvājums ilgtspējīgajiem aizdevumiem, veicinot mājokļu pieejamību. Iegādājoties energoefektīvu mājokli kampaņas ietvaros, pirmo gadu klienti var maksāt tikai EURIBOR likmi, kamēr bankas pievienotā likme ir 0%.

Par 2% pieaudzis “Swedbank” aktīvo klientu skaits, kas izmanto bankas pakalpojumus ikdienā.

Arī šoruden “Swedbank” turpina izsniegt studiju un studējošo kredītus. Šā gada deviņos mēnešos studentiem kredītos tika izsniegts 21 miljons eiro, kas ir par 20% vairāk, nekā attiecīgajā periodā pirms gada. No tiem trešajā ceturksnī izsniegti 18,4 miljoni eiro. Finansējums šogad izsniegts gandrīz 3000 studentiem (11% pieaugums). “Swedbank” ir vienīgā banka, kas šobrīd izsniedz valsts galvotus studiju un studējošo kredītus.

Bankas pārstāvji informē, ka ar dažādiem noguldījumiem bankas klienti šī gada deviņos mēnešos ir nopelnījuši jau 64 miljonus eiro. Saglabājas augsta klientu interese par visiem termiņnoguldījumu risinājumiem, bet īpaši par “Swedbank” krājrīku, kurā klientu noguldīto līdzekļu apjoms gada laikā pieauga par 60%. Palielinās arī klientu aktivitāte pensiju trešā līmeņa uzkrājumos – šī gada pirmajos deviņos mēnešos noslēgti par 10 000 jeb 36% vairāk līgumu nekā attiecīgajā periodā pērn. Kopējais pensiju trešā līmeņa portfelis pieaudzis par 26%.

“Swedbank” klientu – investoru skaits kopš gada sākuma audzis par 30%, bet viņu ieguldīto aktīvu apjoms – par 28%. Kopumā iedzīvotāji šī gada deviņos mēnešos finanšu tirgos ir ieguldījuši 47 miljonus eiro. Vairāk nekā četras reizes šogad ir augušas iemaksas ieguldījumu fondos, tostarp “Swedbank Robur” fondos, kuru kopējais portfelis ir dubultojies, pieaugot par 46 miljoniem, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn.

Uzņēmumu kopējais kredītportfelis trešā ceturkšņa beigās sasniedza gandrīz 1,9 miljardus eiro. Uzņēmumu finansējums ilgtspējīgu risinājumu ieviešanā (saules enerģijas parki, energoefektivitātes risinājumi un tamlīdzīgi) pieauga par 30% kopš gada sākuma. No jūnija “Swedbank” arī piedāvā 0% pievienoto bankas likmi pirmos divus gadus daudzdzīvokļu māju energoefektivitātei jeb māju pilnai renovācijai, kas būs pieejama gada garumā.

“Swedbank” turpina audzēt tirgus daļas jaundibināto uzņēmumu segmentā – patlaban jau 48% jeb gandrīz katrs otrais jaunais uzņēmējs izvēlas “Swedbank”, apgalvo bankas pārstāvji.

Pērn deviņos mēnešos “Swedbank” guva 212,07 miljonu eiro peļņu, bet bankas grupa nopelnīja 211,715 miljonus eiro.

Pēc aktīvu apmēra “Swedbank” ir lielākā banka Latvijā.

Rakstīt komentāru

Lai atstātu komentāru, nepieciešams autorizēties
Komentāru nav.