Atpakaļ

Uzziņa: kur meklēt palīdzību Ukrainas civiliedzīvotājiem, ierodoties Talsu novadā

Jau vairāk kā mēnesi ilgst Krievijas uzsāktais karš pret miermīlīgo un demokrātisko Ukrainu. Arvien vairāk Ukrainas civiliedzīvotāju meklē pagaidu mājas citās valstīs, tostarp Latvijā. Latvija jau no paša sākuma ir paudusi stingru nostāju par Ukrainu, pret Putina režīmu, un joprojām turpina aktīvi palīdzēt un sniegt atbalstu ukraiņiem, kam nācies bēgt no savām mājām. Arī Talsu novads uzņem Ukrainas civiliedzīvotājus, līdz šim (29. marts) ir informācija par 101 cilvēku, kas apmetušies Talsos vai novadā. Informācija par bēgļu uzņemšanu, palīdzības sniegšanas iespējām, atbalstu un darba iespējām plašsaziņas medijos ir daudz. Taču nereti lielā informācijas apjoma dēļ rodas arvien vairāk jautājumu un neskaidrību. Kuramo apkopoja informāciju par iespējām gan vietējiem, kas vēlas palīdzēt un atbalstīt, gan no Ukrainas atbraukušajiem, kam šī palīdzība ir nepieciešama.

Ko darīt, ja pie manis ir ieradies kāds no Ukrainas?

Pareizā un vienkāršākā atbilde – sazināties ar Talsu pašvaldības policiju, kas koordinēs un saskaņos turpmāko darbību, noskaidros situācijas apstākļus un attiecīgi rīkosies. Galvenais ir paziņot uzreiz, lai pašiem ukraiņiem būtu vieglāk un ātrāk saņemt nepieciešamo atbalstu. Pašvaldības policija ir atbildīgi par ukraiņu izmitināšanu un ir pirmie, kas saņem informāciju par palīdzības nepieciešamību. Sazināties ar Talsu pašvaldības policiju var zvanot pa diennakts tālruni 26132701 vai ierodoties iecirknī Lielajā ielā 27, Talsos. Tāpat var zvanīt Valsts robežsardzei uz numuru 67913569 un informēt par cilvēkiem, kas pie jums ieradušies. Bet ieteicams uzreiz zvanīt Talsu pašvaldības policijai, lai koordinācijas un apzināšanas process notiktu raitāk.

Kā rīkoties, ja esmu gatavs uzņemt pie sevis ukraiņu bēgļus vai varu viņiem piedāvāt darba vietu?

No sākuma vajadzētu aizpildīt Talsu novada pašvaldības anketu par izmitināšanas vai nodarbinātības iespējām, ko vari sniegt ukraiņiem –  Talsu Novada dome vai Talsu Novada sociālais dienests sazināsies, ja būs nepieciešama tieši tava palīdzība. Tāpat var aizpildīt vienoto valsts mēroga anketu par iespējām nodrošināt izmitināšanu vai nodarbinātību.

Man ir lietas labā stāvoklī, kas darbojas, ko vēlos ziedot Ukrainas civiliedzīvotājiem, kur varu tās nodot?

Arvien vairāk plašsaziņas medijos var saskarties ar lūgumiem pēc konkrētām lietām, visbiežāk – sadzīves tehnikas, virtuves piederumiem, gultas veļas, mēbelēm u.c. Šīs un, protams, arī citas lietas, kas ir darba kārtībā un labā stāvoklī, noteikti noderēs kādam, kas ieradies Talsu novadā. Par to var informēt Talsu Novada sociālo dienestu, zvanot uz 29357075 vai 22008676. Viņi apzinās tos, kam/vai šīs lietas ir nepieciešamas. Talsos ilgi uzglabājamos pārtikas produktus un higiēnas preces var ziedot, nododot ziedojumus Zvirgzdu daudzfunkcionālajā centrā, kur ziedojumus koordinē Talsu Novada sociālais dienests un biedrība “Baložu pasts” un tās vadītāja Jana Biezā. Par ziedojumiem Talsos zvanīt uz numuru 26373122 (Jana) vai 28607645 (Eva). Tāpat var ziedot naudu biedrībai “Baložu pasts”, kas par to varēs nopirkt medikamentus un pārtiku, kas nav ilgi uzglabājama. Biedrības rekvizīti:

Biedrība BALOŽU PASTS

LV58HABA0551040981861

„SWEDBANK” AS,

SWIFT kods: HABALV22

Mērķis: Ukrainas bēgļu atbalstam

Taču ārpus Talsiem dzīvojošie savus ziedojumus var nodot kādā no norādītajiem ziedojumu vākšanas punktiem, tā informē Talsu Novada pašvaldība.

Attēls: talsunovads.lv

 

Kādas ir darba iespējas ukraiņiem Talsu novadā?

Talsu novads ir apkopojis visus uzņēmējus un viņu piedāvātās darba vietas ukraiņu bēgļiem. Pašlaik ir pieejamas vismaz 110 darba vietas visā novadā. Pieteikušies nodarbināt ukraiņus ir tādi uzņēmumi kā SIA “Iceberry”, Laucienes pansionāts, Dundagas piensaimnieks, Z/S “Vītoliņi” un citi. Talsu novadā par nodarbinātības iespējām zvanīt uz numuru 26344947. Tāpat ukraiņi var izmantot mājaslapu https://propozycii.lv/ , kur apkopota informācija par dažāda veida palīdzības un atbalsta saņemšanu, tostarp, darba vietām.

Kā rīkoties, ja ukraiņiem līdzi ir mājdzīvnieks?

Līdz ko ukraiņi ir iekārtojušies jaunajā dzīvesvietā, viņiem obligāti jāsazinās ar veterinārārstu, kas bez maksas dzīvnieku apskatīs un izmeklēs un veiks nepieciešamās procedūras, ja būs vajadzīgs.

Informācija par veterinārārstiem Talsu novadā:

Silvas Grīnblates veterinārā privātprakse “Vita Comite” (27822895) K. Valdemāra ielā 108, Talsos

Veterinārārste Romāra Pabērza (29144519) K. Valdemāra ielā 75d, Talsos

Attēls: talsunovads.lv

Kur vērsties, ja ukraiņiem nepieciešama jebkāda cita veida palīdzība vai atbalsts?

Talsu novads ir izveidojis informatīvo bukletu, kur apkopota svarīgāko dienestu un organizāciju kontaktinformācija, kas varētu būt nepieciešama, uzsākot dzīvi Talsu novadā. Pieejama informācija gan par brīvā laika pavadīšanas iespējām bērniem, gan juridiskās palīdzības saņemšanu, gan izglītības iespējām. Bukletu latviešu valodā iespējams apskatīt šeit.

Buklets pieejams arī ukraiņu valodā – šeit.