Atpakaļ

Valdība apstiprina finansējumu inovāciju fondu nozaru pētījumu programmai

Valdība otrdien apstiprināja  finansējumu inovāciju fondu nozaru pētījumu programmai, trīs gadu periodā ik gadu tai atvēlot četrus miljonus eiro.

Programma paredzēta no 2022.gada līdz 2024.gadam. Tādējādi programmai kopumā plānots piešķirt 12 miljonus eiro.

Vienlaikus paredzēts, ka programmu var pagarināt vēl par gadu, proti, līdz 2025.gada 31.decembrim, ja tas ir nepieciešams programmas un tās projektu rezultātu nostiprināšanai un publiskošanai, bez papildu finansējuma piešķiršanas.

Apstiprinātās programmas virsmērķis ir misijas orientētā pieejā balstītu jaunu zināšanu, kā arī produktu un tehnoloģiju risinājumu attīstība ilgtermiņā Latvijā apstiprinātajās Viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) jomās “Biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija” un “Fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas”.

Programmas misijas orientēts ilgtermiņa mērķis ir veicināt zinātnisko pētniecību un sekmēt tehnoloģiju pārnesi, inovatīvu un komercializējumu produktu un tehnoloģiju attīstību, atbilstoši industrijas pieprasījumam nosauktajās jomās.

Programmas misijas orientētā ilgtermiņa mērķa sasniegšanai ir izvirzīti arī uzdevumi. Tostarp jomā “Biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija” – terapijas pieejamības uzlabošana dzīvildzes un darbspējas pieaugumam, attīstot zāļu, to transportformu un vakcīnu ražošanas tehnoloģijas, īstenojot zāļvielu pārprofilēšanu un jaunu zāļu atklāšanu un attīstības pētījumus, kā arī identificējot jaunus biomarķierus un attīstot precīzijas medicīnas risinājumus.

Tāpat kā uzdevums noteikts arī jomā “Fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas” – attīstīt viedu optikas un materiālu, mikrofluīdikas, mikroelektronikas un sensoru, robotikas un nākotnes lietu interneta risinājumus.