Henriete, Henrijs, Jete, Enriko
Iesūti
Atpakaļ

Atver restorānu krīzes laikā

Kurzemē dzīvo brīnišķīgi un uzņēmīgi cilvēki, kas neapstājas, iet un dara. Neskatoties uz Covid-19 pandēmijas ietekmi, ierobežojumiem un ne tik veiksmīgo laiku jaunas uzņēmējdarbības uzsākšanai, 2021. gada nogalē Saldū tika atvērts jauns restorāns “Eat&Chill”, kas īsajā laika periodā izpelnījies augstu viesu novērtējumu.

Jaunā restorāna saimniece Madara Bobkova Saldū dzīvo jau 14 gadus un ar uzņēmējdarbību sākusi nodarboties jau studiju laikā. Madaras pieredze uzņēmējdarbībā ir gana plaša: “2012. gadā nodibināju savu pirmo uzņēmumu, kas nodarbojās ar juridisko pakalpojumu sniegšanu, kā arī izbraukuma banketu organizēšanu, jo ģimenei jau pirms tam piederēja kafejnīcas. Pēc tam, attīstoties un mainot biznesa jomu, izveidoju lielāko iekštelpu ģimenes atpūtas centru Kurzemē Happy Kids,” stāsta Madara.

Ģimenes atpūtas centru Happy Kids Madara atvērusi 2019. gadā un jau tad sapratusi, ka noteikti nākamais solis būs restorāna atvēršana. “Abi uzņēmumi lieliski papildina viens otru. Saldus un mūsu atrašanās vieta ir, manuprāt, stratēģiski perfektā vietā, šosejas malā, kur ērti piebraukt,” stāsta Madara. Galvenās abu uzņēmumu prioritātes ir nodrošināt maksimāli augstu komforta līmeni vecākiem ar bērniem un ģimenēm.

Neskatoties uz dažādiem ierobežojumiem, 2021. gada 9. decembrī durvis vēra restorāns “Eat&Chill”, kas nu jau darbojas gandrīz divus mēnešus. Restorāna atvēršana nav bijusi viegla, arī ierobežojumi daudz, ko ietekmējuši. “Šī brīža Covid-19 ierobežojumi arī neveicina uzņēmējdarbību, attiecīgās iestādes neiedziļinās nozares specifikā, bet pieņem lēmumus nekonsultējoties ar uzņēmējiem, kas reāli varētu pateikt, ko nozare var un ko nevar izpildīt. Bet mēs negribam sūdzēties par apstākļiem, pieņemam tos un mēģinām izdarīt maksimāli daudz un gribētos teikt, ka tas ir devis rezultātu,” par pašreizējiem izaicinājumiem uzņēmumiem stāsta restorāna saimniece.

Viena no grūtībām, ar ko uzņēmējai nācies saskarties, bijis atrast darbiniekus, bet arī ar to izdevies veiksmīgi tikt galā: “Liela problēma bija atrast darbiniekus, bet kaut kā tomēr mums izdevās un gribās pateikt viņiem lielu paldies par darbu un to, kas vēl jāizdara, jo šis ir tikai sākums.”

Lielu atbalstu restorāna izveidē sniedzis Madaras sadarbības partneris Uldis Brūders. Uldim ir liela pieredze ēdināšanas jomā un viņš ir lielisks vīnzinis. “Vispirms noteikti jāsaka paldies manam sadarbības partnerim Uldim Brūderam, bez kura to nebūtu iespējams izveidot šādā līmenī. Ar Ulda pieredzi, tas ir bijis daudz vienkāršāk, nekā to darot vienam. Esot komandā arī ir vieglāk risināt jautājumus, sadalīt pienākumus, papildināt vienam otru un redzēt to vīziju beigās. Tā vīzija ir izveidot vietu, kurai negribās pabraukt garām. Gribās iebraukt un izbaudīt laiku, ēdienu, atpūtu. Un mēs esam ceļā uz to,” par sadarbību ar Uldi un nākotnes plāniem stāsta Madara.

Par Saldu Madara saka, ka tā ir brīnišķīga pilsēta Kurzemes vidū ar lieliskiem cilvēkiem apkārt. Tāpat sieviete iedrošina nebaidīties savu uzņēmējdarbību sākt Kurzemē: “Gribētos, lai cilvēki saprot, ka neviens neatnāks un mūsu vietā to darbiņu neizdarīs. Ja kādam neapmierina viņa darbs vai apstākļi, tad tikai viens cilvēks to spēj mainīt, un tas ir viņš pats. Mācīties, nemitīgi pilnveidojot savas spējas, zināšanas. Tas ir nebeidzams process un neatlaidība darīt pat tad, ja negribās. Protams, ka tas ir grūti, to nevar noliegt, tas prasa milzīgu izturību pret daudz ko un enerģiju. Tas prasa laiku, ko, piemēram, sanāk nozagt ģimenei, bet jāmēģina viss sabalansēt. Novēlējums ir vienkārši darīt, bet apdomīgi, izvērtējot visus riskus. Meklējot visu iespējamo atbalstu uzņēmējdarbībai, var panākt labu rezultātu.”