Atpakaļ

Alsungā radīts jauns produkts – sausais saldējums “Kagu”

Saldējums ir lieliska uzkoda, izņemot gadījumus, kad tas ātri izkūst, nokļūstot ārpus vajadzīgās saldētavas temperatūras. Izrādās tam ir risinājums – sausais jeb nekūstošais saldējums. Arī Alsungas novadā šī lieliskā recepte tika realizēta ar uzņēmuma SIA “Diezgan svaigi” palīdzību, kad ražotājiem radās ideja izplatīt ko oriģinālu, pilnvērtīgu un patiesi baudāmu – sauso saldējumu “Kagu”.

Kur tad meklējami šī neparastā produkta pirmsākumi? Izrādās tā ražošanu aizsākuši uzņēmīgie japāņu zinātnieki un izgudrojuši saldējumu, kas neizkūst pat ārkārtējos karstuma apstākļos. Atklājuma stāsts aizsākās 2011. gadā, kad Japānu skāra Tohoku zemestrīce un cunami. Vietējie zemeņu audzētāji nu nezināja kā rīkoties, jo neviens nepirka viņu audzētās, pamatīgi cietušās zemenes. Kur tad izmantot tādu milzīgo zemeņu daudzumu? Zinātnieki likuši lietā izdomu un kopā ar šefpavāriem radījuši desertu, izmantojot polifenola šķidrumu, kas iegūts no zemenēm, tas savukārt apgrūtināja ūdens un eļļas atdalīšanos saldējumā, ļaujot tam daudz ilgāk saglabāt savu formu. Šis Kanazawa saldējums saglabāja savu sākotnējo formu pat nokļūstot karstumā, kā arī tam palika klasiskā saldējuma vēsums, vismaz desmit minūtes atrodoties zem tiešiem saules stariem.

Sausais saldējums “Kagu” ir parādījies Alsungā tikai pavisam nesen – 2021. gada decembrī, un šobrīd tam tiek veidots arī jauns dizains un iepakojums. Kā tad radies zīmola “Kagu” nosaukums? Izrādās, ir tāds rets un interesants putniņš – kagu, kas dzīvo Jaunkaledonijas kalnu mežos. Šis putniņš ražotājai Karīnai ir īpaši iekritis acīs, jo arī tas ir viegls un gaisīgs – tāpat kā sausais saldējums “Kagu”. Vispār nosaukums radies arī no Karīnas un viņas dēla Gustava vārdu savienojuma. Sākumā bijusi ideja ražot saldētus, žāvētus augļu un ogu maisījumus kokteiļiem, bet tieši sausais saldējums apsteidza ar jaunu iedvesmas vilni. Šajā produktā tiek izmantoti pašu audzētie, žāvētie augļi un ogas, kas apstrādāti īpašā saldēšanas procesā (liofilzējot), un tiek pievienots saldais krējums. Šo kārumu var izmantot ne tikai kā uzkodu, bet var arī dekorēt konditorejas izstrādājumus, tortes, kūkas, tikai jāuzmanās, lai tas nenokļūst mitrumā.

Pasaulē arī šobrīd tiek ražots sausais saldējums, ko dēvē par “kosmonautu saldējumu”. Šim saldējumam apstrāde ir īpašā iepakojumā, kas glabājas gadiem ilgi, un tas nevar izkust istabas temperatūrā. Ar to gan var mieloties tikai paši kosmonauti. “Kagu” sausais saldējums atšķiras ar to, ka visas sastāvdaļas ir dabīgas un bez pārtikas piedevām, ķīmiskām sastāvdaļām. Tas ir roku darbs, kas noteikti būtu arī ļoti jauka dāvana svētkos, kā arī šo saldējumu bez bažām var uzglabāt istabas temperatūrā. Saldēšanas – žāvēšanas metode ir īpaša ar to, ka produkts saglabā līdz pat 95% uzturvielu, kā arī svaigo garšu un smaržu. Ja runājam par sastāvdaļām – produkts ir kārtīgs, dabīgs mājas sausais saldējums ar saldo krējumu, augļiem un ogām.

Pagaidām ir pieejamas sausā saldējuma dažādu garšu izlase – ar zemenēm, avenēm, cidonijām, upenēm, rabarberiem, turklāt šādi iepakojumi ir pieejami 40 g un 100 g, šobrīd gan ražotāji vēlas redzēt, kuras garšas patiks patērētājiem visvairāk, ar domu katru pieprasītāko garšu fasēt atsevišķi.

“Kagu” iespējams iegādāties šādos veikalos : “Kuldīgas labumi” (Kuldīgā, Rīgā), veikalā “Daba” (Liepājā un Jelgavā), kā arī visiem interesentiem ir iespēja veikt privātos pasūtījumus. Drīzumā arī tiks uzsākta pārdošana Alsungā – Suitu tirdziņā.