Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds
Iesūti
Atpakaļ

Aptauja: Latvijā 73% iedzīvotāju drošības prasībām āra tirdzniecības vietās pievērš mazāk uzmanības

Latvijā 73% iedzīvotāju atzīst, ka āra tirdzniecības vietās pievērš mazāk uzmanību tam, vai tirgotāji ievēro visas pārtikas drošības prasības, liecina tekstila nomas servisa uzņēmuma “Lindstrom” un pētījumu kompānijas “Norstat Latvija” īstenotās aptaujas rezultāti.

Eksperti atgādina, ka arī āra tirdzniecības vietās tirgotājiem ir jāievēro augstākie drošības standarti, lai maksimāli pasargātu pircējus, tāpēc, lai arī iedzīvotāji ir pieļāvīgāki, higiēnas standartu atkāpes nav pieļaujamas.

Īstenotajā aptaujā arī noskaidrots, ka 22% iedzīvotāju drīzāk vai pilnībā piekrīt, ka āra tirdzniecības vietās, piemēram, tirgos, mazajos tirdziņos, izbraukuma tirdzniecībā, pircēji pievērš mazāku uzmanību drošības prasību ievērošanai, kamēr vēl 5% aptaujāto norāda ka neiepērkas āra tirdzniecības vietās.

“Lindstrom” vadītājs Ivars Šmits informē, ka vairums pircēji uzticas tirgotājiem un paļaujas, ka prece, kas izvietota pārdošanā, ir ražota un tiek pārdota, ievērojot stingrus noteikumus un prasības visā preces ražošanas un pārdošanas ciklā, tajā skaitā attiecībā uz darba apģērbu. Tirgotāju pienākums ir attaisnot pircēju uzticību, sākot no preču kvalitātes līdz pārdevēja darba apģērba izvēlei.

Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ieteikumiem labas higiēnas prakses ievērošanai, darbā ar pārtiku svarīgi ir vadīties pēc “Codex Alimentarius” komisijas izstrādātajiem starptautiskajiem principiem “Higiēniskās prakses kodekss termiski apstrādātai pārtikai sabiedriskajā ēdināšanā”, kas nosaka, ka visiem darbiniekiem jāvalkā piemērots darba apģērbs, ieskaitot galvassegu un apavus. Tam ir jābūt ērtam un viegli mazgājamam, kā arī ir jānodrošina atbilstoša darba apģērba mazgāšana. To nevar mazgāt un žāvēt telpās, kur apstrādā pārtiku, un tas ir jāuzglabā atsevišķi no ielas apģērba.

Tikmēr Eiropas Parlamenta un Padomes regula par pārtikas produktu higiēnu nosaka, ka katram, kas strādā telpās, kur apstrādā pārtiku, ir jālieto piemērots, tīrs un vajadzības gadījumā aizsargājošs apģērbs

Iedzīvotāju aptauja veikta 2023.gada maijā, aptaujājot 1001 Latvijas iedzīvotāju.