Atpakaļ

Āfrikas cūku mēra seku likvidēšanai Kuldīgas novadā PVD un LAD piešķir gandrīz 48 000 eiro

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) seku likvidēšanai, Kuldīgas novada Rudbāržu pagastā novietnēs esošo cūku piespiedu nogalināšanai, cūku līķu, kontaminētās barības un no apgrozības izņemtās dzīvnieku izcelsmes pārtikas transportēšanai un iznīcināšanai Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) un Lauku atbalsta dienestam (LAD) valdība piešķīrusi papildu budžeta līdzekļus 47 783,9 eiro apmērā.

ZM sagatavotajā rīkojumā norādīts, ka ĀCM skartajās novietnēs, nogalinot dzīvniekus, radās 81,54 tonnas dzīvnieku līķu, un no apgrozības izņemti 116,945 kilogrami dzīvnieku izcelsmes pārtikas, kopumā iznīcinot 81,66 tonnas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu.

SIA “Grow Energy”, kas ir Latvijā vienīgais regulām atbilstošais dzīvnieku līķu (2. kategorijas blakusproduktu) pārstrādes uzņēmums, ir iesniedzis aprēķinu par dzīvnieku līķu un no apgrozības izņemtās dzīvnieku izcelsmes pārtikas savākšanu, transportēšanu, pārstrādāšanu un likvidēšanu, kas ir 433,51 eiro par tonnu. Tāpat inficētās dzīvnieku barības savākšanas, transportēšanas, pārstrādes un likvidēšanas izmaksas ir 1473,77 eiro par tonnu. Kopumā SIA “Grow Energy” lūdz izmaksāt 38 082,35 eiro.

PVD izdevumi ĀCM likvidēšanas pasākumiem Rudbāržu pagastā veido 9701,55 eiro, tai skaitā izdevumi atlīdzībai – 1912,2 eiro, izdevumi par precēm un pakalpojumiem – 7789,35 eiro.

Pagājušajā nedēļā Pārtikas un Veterinārais Dienests jau informēja par trešo ĀCM uzliesmojuma gadījumu Kuldīgas novada Rudbāržu pagastā.