Atpakaļ

Brocēnos siltumenerģijas tarifs samazinās par 3,2%

Brocēnos siltumenerģijas tarifs no šodienas samazināsies par 3,2% – līdz 47,22 eiro par megavatstundu (MWh), informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Regulators SIA “Brocēnu siltums” tarifu izvērtēja pirmo reizi. “Brocēnu siltums” līdz šim piemēroja 2009.gadā Liepājas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprināto tarifu 48,76 eiro apmērā par MWh.

SPRK norāda, ka noteiktais siltumenerģijas tarifs, salīdzinot ar citu SPRK regulēto siltumapgādes komersantu tarifiem, būs viens no zemākajiem valstī. Tas saistīts ar to, ka iepirktās siltumenerģijas ražošanas procesā galvenokārt tiek izmantota šķelda.

“Brocēnu siltums” tarifā lielāko īpatsvaru no kopējām izmaksām veido iepirktās siltumenerģijas izmaksas (82,9%). Visu patērētājiem nepieciešamo siltumenerģiju uzņēmums iepērk no SIA “Brocēnu enerģija”, kas ražošanas procesā izmanto šķeldu.

Līdz ar jaunā tarifa apstiprināšanu SPRK izdeva atļauju “Brocēnu siltumam” pašam noteikt siltumenerģijas tarifus. Tas nozīmē, ka kurināmā cenas izmaiņu gadījumā uzņēmumam būs iespēja savlaicīgāk reaģēt un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām. Savukārt gadījumā, ja šo izmaiņu rezultātā tarifs samazinās, uzņēmumam ir pienākums noteikt zemāku tarifu.

Salīdzinot ar sākotnēji iesniegto tarifu projektu, apstiprinātajā tarifu projektā cita starpā samazinātas elektroenerģijas, darba samaksas pamatlīdzekļu nolietojuma izmaksas, kā arī samazināta peļņa. Rezultātā, salīdzinot ar uzņēmuma sākotnēji SPRK vērtēšanai iesniegto, siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifs samazināts par 5,6%.

SPRK, izvērtējot tarifu projektu un to veidojošo izmaksu pamatojumu, secināja, ka jaunie tarifi ir pamatoti un aprēķināti tādā apmērā, lai segtu “Brocēnu siltuma” siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas.

“Brocēnu siltuma” apgrozījums 2020.gadā bija 1,716 miljoni eiro, bet zaudējumi – 34 751 eiro, liecina informācija “Firmas.lv”. Kompānija reģistrēta 2000.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,005 miljoni eiro. Uzņēmums pieder Saldus novada pašvaldībai.