Staņislavs, Staņislava, Stefānija
Iesūti
Atpakaļ

Iesniedz investīcijas projekta par Talsu pamatskolas pārbūvi pieteikumu

Talsu novada domes deputāti domes ārkārtas sēdē atbalstīja investīcijas projekta pieteikuma par Talsu pamatskolas pārbūvi iesniegšanu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. Ja tas tiks apstiprināts, tad Talsu pamatskolas ēka piedzīvos būtiskas vizuālās pārvērtības, kas ļaus skolēniem un pedagogiem radīt mūsdienīgu mācību vidi.

Šogad mācības Talsu pamatskolā uzsāks 272 bērni, kas liecina par pozitīvu tendenci, jo 2017. gadā izglītojamo skaits skolā bija 231.

Izvērtējot skolēnu skaita dinamiku, pašvaldība secinājusi, ka, ja būtiski nemainīsies ārējie un iekšējie vides faktori, tad turpmākajos gados izglītojamo skaits saglabāsies līdzšinējā līmenī vai pat nedaudz pieaugs. Skolas pārbūve, kas nodrošinātu mūsdienīgu mācību vidi, varētu veicināt audzēkņu skaita palielināšanos.

Talsu novada pašvaldība izstrādāja investīciju projektu „Talsu pamatskolas pārbūve”, lai pielāgotu Talsu pamatskolas ēku mūsdienu prasībām, paplašinot un atjaunojot to. Projektā paredzēts atjaunot visas iekštelpas, daļēji pārbūvēt inženiertīklus mācību kabinetos, elektroapgādes, apkures un ventilācijas sistēmas, atjaunot ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes, zibensaizsardzības sistēmu un pārbūvēt lietus ūdens kanalizācijas sistēmu. Plānots paplašināt skolas telpu platību, izbūvējot ēkas piebūvi sporta zāles vajadzībām, bet skolas augšējā stāvā ierīkojot septiņas jaunas mācību klases.

Talsu pamatskolas direktore Dina Bičule atzīst, ka iecere par skolas pārbūvi ir ar senu priekšvēsturi, un ceļš līdz gaidāmajām pārmaiņām bijis visai ilgs un sarežģīts. Tagad, saņemot pozitīvu Talsu novada domes deputātu lēmumu, gan skolas pedagogu kolektīvs, gan skolēnu vecāki un vecāku padomes pārstāvji ir ļoti priecīgi un gandarīti.

„Ar nepacietību gaidām brīdi, kad varēsim uz pārbūves laiku atstāt skolas telpas, mūs nebaida gaidāmās izmaiņas skolas darba organizācijā, jo zinām, ka iegūtais rezultāts atsvērs visas neērtības,” saka D. Bičule, uzsverot, ka svarīgs ir ne tikai skolas vizuālais izskats, bet arī drošības aspekti. „Caurumi sienās un grīdās, izdrupuši kāpņu elementi, noslodzei nepiemērota elektroinstalācija un apgaismojuma sistēma: mūsu skolēni un pedagogi ir līdzvērtīgi citiem un arī ir pelnījuši strādāt sakoptās un atbilstošās telpās,” bilst Talsu pamatskolas direktore.

Talsu novada pašvaldības Attīstības plānošanas un projektu vadības nodaļas vadītāja Jolanta Skujeniece skaidro, ka septembrī gaidāms Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas lēmums. Ja tas būs pozitīvs un tālākais process noritēs bez sarežģījumiem, tad jau oktobra vidū varētu uzsākt būvdarbus.

Savukārt Talsu novada Izglītības pārvalde sadarbībā ar skolu jau šobrīd izskata atbilstošākos variantus skolas mācību darba pārorganizācijai.

Valsts aizdevumi pašvaldībām Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai tiek izsniegti investīciju projektiem, kas nav Eiropas Savienības fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības finansēti un kuru īstenošanu paredz pašvaldības attīstības programmas investīciju plāns.

Aizdevumu var saņemt vispārējās izglītības iestādes ēkas pārbūvei vai jaunas ēkas būvniecībai, ja tiek ievēroti noteikti kritēriji.

Lai pašvaldība varētu iesniegt investīciju projekta pieteikumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un pretendēt uz valsts aizdevumu, 22. aprīlī tika izsludināts iepirkums par Talsu pamatskolas pārbūvi. Saskaņā ar Talsu novada Iepirkumu komisijas lēmumu par uzvarētāju atzīta pilnsabiedrība „P un P būvniecības grupa” ar plānoto būvdarbu līguma summu 2 836 787,26 eiro (ar PVN), savukārt būvuzraudzības izmaksas ir 17 351,40 eiro (ar PVN), bet autoruzraudzības izmaksas ir 16 940 eiro (ar PVN).

Kopējais investīciju projekta finansējums paredzēts 2 836 787,26  eiro apmērā (ar PVN). No tā valsts budžeta finansējums plānots 2 411 269,17 eiro apmērā. Pašvaldības līdzfinansējums, tai skaitā arī finansējums autoruzraudzībai un būvuzraudzībai,  paredzēts 459 809,49 eiro.