Atpakaļ

Latvijā reģistrēto uzņēmumu skaits divos mēnešos pieaudzis par 15,5%

Latvijā šogad pirmajos divos mēnešos reģistrēti kopumā 1666 jauni uzņēmumi, kas ir par 15,5% jeb 224 uzņēmumiem vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina “Lursoft” apkopotie dati.

Februārī Latvijā reģistrēti 833 jauni uzņēmumi, to kopējam pamatkapitālam sasniedzot 23,63 miljonus eiro, kas ir lielākais viena mēneša laikā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls kopš 2021.gada novembra.

Pēc “Lursoft” skaidrotā, šāda situācija ļoti lielā mērā ir pateicoties februārī reģistrētajai SIA “Hotel J24”, kuras reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 18 miljoni eiro. Vairāk nekā viena miljona eiro pamatkapitāls februārī bija tikai vēl vienam uzņēmumam – SIA “Tērbatas kvartāls”, kuras pamatkapitāls ir trīs miljoni eiro.

Tāpat “Lursoft” pārstāvji norāda, ka pēdējos četrus mēnešus jauno uzņēmumu kopējā pamatkapitāla apmērs samazinājās, tostarp, piemēram, šogad janvārī jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija 1,87 miljoni eiro, lai gan janvārī, tāpat kā februārī, tika reģistrēti 833 jauni uzņēmumi.

Jauni uzņēmumi februārī reģistrēti visās pašvaldībās, tostarp 20 pašvaldībās reģistrēti vismaz 10 jauni uzņēmumi. Līderi jauno uzņēmumu skaita ziņā februārī bija Rīga, Jūrmala un Pierīgas novadi, tostarp Rīgā reģistrēti 397 jauni uzņēmumi, Jūrmalā – 38 jauni uzņēmumi, Ropažu novadā – 25 jauni uzņēmumi, Ogres novadā – 23 jauni uzņēmumi, bet Mārupes novadā – 21 jauns uzņēmums.

“Lursoft” apkopotā informācija liecina, ka 86,9% no visiem februārī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), taču pagājušajā mēnesī reģistrēti arī 88 jauni individuālie komersanti un astoņas zemnieku saimniecības.

Dati arī liecina, ka vismaz 2800 eiro pamatkapitāls februārī bija 39,5% SIA, savukārt piektajā daļā gadījumu pamatkapitāls bija vien viens eiro. Ārvalstu kapitāls reģistrēts 10% no visiem februāra jaunajiem uzņēmumiem.

Tāpat apkopotie dati liecina, ka no visiem 833 februārī reģistrētajiem uzņēmumiem 48,6% gadījumu tas bijis to īpašniekiem pirmais uzņēmums.