Atpakaļ

Liepājā apkures sezonā piemēros mainīgu siltumapgādes tarifu

Liepājā gaidāmajā apkures sezonā piemēros mainīgu siltumapgādes tarifu,  informēja SIA “Liepājas enerģija” pārstāvji.

Jaunu tarifu centralizētās siltumapgādes pakalpojumam Liepājā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi otrdien. Jaunais tarifs katru mēnesi būs mainīgs atkarībā no gāzes cenas biržā un tiks paziņots katra mēneša pirmajā datumā.

“Liepājas enerģijas” valdes priekšsēdētājs Jānis Jansons norāda, ka jaunā apkures sezona būs liels izaicinājums gan siltumapgādes pakalpojumu nodrošinātājiem, gan klientiem. Tarifa pieaugumu ir ietekmējis būtiskais energoresursu cenu kāpums – gan šķeldai, gan dabasgāzei.

“Aicinām savus klientus savlaicīgi gatavoties apkures sezonai, veikt energoefektivitātes pasākumus, tostarp, iekārtu tehniskās pārbaudes, kā arī pārdomāt katras mājsaimniecības individuālos paradumus siltuma pakalpojuma lietošanā apkures sezonā,” pauž Jansons.

Saskaņā ar Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 7. pantu tām mājsaimniecībām, kurās tiek saņemts centralizētās siltumapgādes pakalpojums, tiks piemērots maksas samazinājums no 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim. Siltumapgādes pakalpojuma sniedzēja negūtie ieņēmumi par maksas samazinājumu par centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem tiks kompensēti no valsts budžeta līdzekļiem.

Centralizētās siltumapgādes pakalpojuma maksu samazinās 50% apmērā no starpības starp apstiprināto tarifu un siltumenerģijas tarifa mediānu 68 eiro apmērā par megavatstundu (MWh).

Rēķinus ar jauno tarifu “Liepājas enerģijas” klienti saņems novembrī par pakalpojumu oktobrī. Līdz tam siltuma pakalpojums tiks nodrošināts par esošo tarifu.

Gatavojoties jaunajai apkures sezonai, uzņēmums ir noslēdzis 11 līgumus ar šķeldas piegādātājiem, kā arī līgumu ar uzņēmumu “Elenger” par dabasgāzes piegādi.

Uzņēmums kā kurināmo izmanto dabas gāzi un atjaunojamo resursu – koksnes šķeldu. Atjaunojamā kurināmā izmantošanas īpatsvars kopējā energoresursu bilancē 2021.gadā bija jau 76%, kas ir par gandrīz 5% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

2021.gadā “Liepājas enerģijas” apgrozījums bija 15,866 miljoni eiro, kas ir par 3,2% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās 2,6 reizes un bija 1,393 miljoni eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir AS “Latvenergo” – 51%, Liepājas dome – 39%, Guntaram Kokorevičam pastarpināti piederošā SIA “Enerģijas risinājumi” – 10%.