Atpakaļ

Mazajiem lauku uzņēmumiem būs pieejams atbalsts ar lauksaimniecību nesaistītām aktivitātēm

Valdība apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtību Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākumā “Atbalsts ieguldījumiem ar lauksaimniecību nesaistītu darbību radīšanā un attīstīšanā”, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Grozījumi apstiprināti, lai 2022.gadā nodrošinātu uzņēmējdarbības atbalstu maziem uzņēmumiem un lauksaimniekiem saimnieciskai darbībai laukos, tostarp arī ar tūrismu saistītām aktivitātēm, bet kas nav saistītas ar lauksaimniecību.

Paredzēts, ka ar atbalstu attīstīs alternatīvus ienākumu avotus un veicinās uzņēmējdarbību.

Ņemot vērā pieejamo publisko finansējumu pasākumam pārejas periodā piecu miljonu eiro apmērā, maksimālais attiecināmo izmaksu apmērs vienam pretendentam noteikts līdz 300 000 eiro, tādējādi dodot iespēju atbalstu saņemt lielākam atbalsta pretendentu skaitam.

ZM norāda, ka atbalsta intensitāte ir līdz 40%, bet, ja veic pasākumus energoefektivitātes uzlabošanai ēkās, atbalsta intensitāte ir līdz 50%.

Pēc ministrijā paustā, grozījumi ļaus papildus īstenot ieguldījumus atjaunojamās elektroenerģijas ražošanai pašpatēriņam, lai būtu pieejami alternatīvi energoresursi saimnieciskajai darbībai, ievērojot elektroenerģijas cenu krīzi, kā arī paplašinās iespēju īstenot energoefektivitātes pasākumus – uzstādīt energoefektīvas iekārtas.

Izmaiņas noteikumos arī paredz, ka turpmāk projekta iesniegumi iesniedzami elektroniski Lauku atbalsta dienesta elektroniskajā pieteikšanas sistēmā (EPS). Atbalstu piešķirs atbilstoši reģionālā atbalsta nosacījumiem, un noteikumos arī attiecīgi ir precizētas valsts atbalsta normas.

Grozījumi precizē projektu atlases kritērijus, apvienojot tos visām atbalsta aktivitātēm un paredzot jaunus kritērijus par prioritāru atbalsta piešķiršanu, tostarp ja projekta ieguldījumu vieta atrodas tālāk no Rīgas, īpaši Latgalē, ja paredzēti ieguldījumi energoefektivitātē vai atjaunojamās enerģijas izmantošanā, kā arī ja lauksaimnieks īsteno ieguldījumus saimnieciskās darbības dažādošanā.

Noteikumi “Grozījumi Ministru kabineta 2016.gada 24.maija noteikumos Nr. 320 “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumā “Atbalsts ieguldījumiem ar lauksaimniecību nesaistītu darbību radīšanā un attīstīšanā” atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā”” stāsies spēkā pēc publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.