Atpakaļ

Pieaug finansējums 1.-4. klašu skolēnu brīvpusdienām

No jaunā mācību gada tiek palielināts 1.-4. klašu skolēnu brīvpusdienu finansējums – viena bērna ēdināšanai dienā tas turpmāk sasniegs 2,15 eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā.

Pusi no šīs summas sedz valsts, pusi – pašvaldība.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) skaidroja, ka līdz šim spēkā esošā summa – 1,42 eiro dienā vienam skolēnam – bija nepietiekama.

Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), ģeopolitisku apstākļu dēļ ir pieaugušas izmaksas par pārtikas produktiem un energoresursiem. Atsevišķas pašvaldības IZM informēja, ka no šī mācību gada līdzšinējais finansējums ir nepietiekošs, lai nodrošinātu 1.-4.klašu skolēniem kvalitatīvu un uzturvielām bagātu ēdienu.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes informāciju, kopš 2014.gada tiešās ēdināšanas izmaksas ir pieaugušas par vairāk nekā 50%, norāda Latvijas Ēdinātāju asociācijas pārstāvji. Asociācija uzsver, ka bez papildu finansējuma izglītības iestādēs vairs nebūtu iespējams sniegt esošajām prasībām atbilstošus ēdināšanas pakalpojumus.

IZM uzsver, ka nākamajos gados nepieciešams turpināt darbu pie pakāpeniskas finansējuma palielināšanas atbilstoši faktiskajai tirgus situācijai.