Atpakaļ

Sadales tarifa kompensācija elektroenerģijai juridiskām personām līdz apkures sezonas beigām izmaksās ap 123,6 miljoniem eiro

Valdošās koalīcijas konceptuāli atbalstītais priekšlikums kompensēt sadales tarifu elektroenerģijai juridiskām personām nākamās apkures sezonas laikā valstij varētu izmaksāt apmēram 123,578 miljonus eiro, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā.

Nepieciešamo budžeta līdzekļu aprēķins veikts, par pamatu ņemot sistēmas operatora, kam pieslēgti vairāk kā 100 000 lietotāju, sniegto informāciju par sistēmas pakalpojuma maksu juridiskajām personām.

Iepriekšējā gada griezumā par periodu oktobris – aprīlis sistēmas pakalpojuma maksa visām juridiskām personām ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) veidoja 142,212 eiro. Tā kā ar grozījumiem plānots izkļaut no atbalsta saņēmēju loka valsts un pašvaldību iestādes, laika periodam no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim nepieciešamas budžets, ņemot vidējo valsts un pašvaldību iestāžu elektroenerģijas patēriņu un attiecīgo sistēmas pakalpojuma maksu ir 123,5798 eiro.

Tādējādi vienam mēnesim, dalot matemātiski tie ir 17,654 miljoni eiro.

Vienlaikus, tā kā aprēķins ir tuvināts, nepieciešamajā budžetā iekļautas arī Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) atbalsta administrēšanai nepieciešamās izmaksas – 2022.gadā paredzēti 5153 euro, ko veido piemaksu vienam darbiniekam 30% apmērā ar mēnešalgu 2200 eiro par četriem mēnešiem, bet 2023.gadā – 7192 eiro, ko veido piemaksa vienam darbiniekam 30% apmērā ar mēnešalgu 2200 eiro par pieciem mēnešiem, ieskaitot valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu.

Jau ziņots, ka koalīcija konceptuāli vienojusies par kopumā apmēram 200 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem energoresursu cenu pieauguma dēļ.

Tostarp paredzēts atbalsts ap 250 energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, sadales sistēmas maksas kompensēšana elektroenerģijai, kā arī pilnīga atteiktšanās no obligātās iepirkuma komponentes (OIK) likmes.

Bez plānotā atbalsta uzņēmējiem spēkā stājušies arī grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas paredz veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām. Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa iedzīvotājiem būs ap 442,25 miljoniem eiro.