Atpakaļ

Talsos palielināsies siltumapgādes tarifs

Straujā kurināmā sadārdzinājuma dēļ Latvijā, tai skaitā arī Talsu novadā, pieaug siltumenerģijas apgādes tarifi. Par tarifa izmaiņām jau paziņojis SIA „Talsu namsaimnieks”, bet tagad jauns izcenojums noteikts arī SIA „Talsu Bio-Enerģija” pakalpojuma nodrošināšanas zonā.

SIA „Talsu Bio-Enerģija” 17. augustā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) iesniedza iesniegumu, lūdzot izsniegt atļauju pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifu, kas tiktu aprēķināts pēc SPRK metodikas, mainoties kurināmā cenai. SPRK to akceptēja, nosakot, ka uzņēmuma pienākums ir reaģēt ne tikai uz kurināmā izmaksu palielinājumu, bet arī uz tā samazinājumu. Ja šķeldas cena, salīdzinot ar aprēķinos iekļauto, samazināsies, tad uzņēmumam ir pienākums pārrēķināt un samazināt arī siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifu.

SIA „Talsu Bio-Enerģija” siltumapgādi nodrošina Talsu pilsētā. Kopš 2012. gada siltumenerģijas tarifs Talsos ir 57,09 eiro (bez PVN) par megavatstundu, bet no 20. oktobra tas paredzēts 102,72 eiro (bez PVN) par megavatstundu apmērā.

Saeima 11. augustā ir apstiprinājusi grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā. Grozījumi paredz, ka no 1. oktobra līdz nākamā gada 30. aprīlim mājsaimniecībām, kas saņem centralizēto siltumapgādes pakalpojumu, valsts kompensēs 50% no apkures izmaksām, kas pārsniegs 68 eiro (bez PVN) par megavatstundu. Šo atbalstu iedzīvotāji saņems automātiski, nerakstot iesniegumu pašvaldībai.

Tādējādi no 20. oktobra Talsu pilsētas iedzīvotājiem ikmēneša rēķinos par siltumu piemērotais tarifs būs 85,36 eiro (bez PVN) par megavatstundu.

SIA „Talsu Bio-Enerģija” aicina iedzīvotājus pārskatīt ikdienas paradumus, lai samazinātu patērēto siltumenerģijas apjomu. Viens no risinājumiem ir samazināt apkures temperatūru siltummezglā. Samazinot šo temperatūru kaut vai tikai par vienu grādu, tiek ietaupīti aptuveni 5% no apkures izmaksām, kas ilgtermiņā veido vērā ņemamu ietaupījumu.