Atpakaļ

Deputāti spriedīs par atbalstu mājsaimniecībām inflācijas kāpuma apstākļos

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien spriedīs par atbalstu mājsaimniecībām inflācijas kāpuma apstākļos.

Sēde notiks daļēji attālināti plkst.10.

Uz sanāksmi aicināti Labklājības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Latvijas Pensionāru federācijas, Latvijas Senioru kopienas, Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji.

Kā ziņots, koalīcija vēl spriedīs par iespējamajiem risinājumiem cenu sadārdzinājuma kompensēšanai, pēc sadarbības sanāksmes žurnālistiem norādīja valdību veidojošo partiju pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā koalīcijas sadarbības sanāksmē labklājības ministrs Gatis Eglītis (K) prezentēja partneriem plānu no nākamā gada paaugstināt minimālo algu līdz 640 vai 700 eiro. Pirmdien Eglītis norādīja, ka kopumā no kolēģiem par palielinājumu līdz 640 eiro nebija noraidoša attieksme, jo šajā gadā minimālā alga pacelta netika, tādēļ no 2023.gada solim būtu jābūt straujākam.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), komentējot jautājumu par iespēju palielināt minimālo algu, norādīja, ka šāds pasākums potenciāli varētu vēl vairāk kāpināt inflāciju. Viņš minēja, ka cenu sadārdzinājums pašlaik ir ne tikai Latvijas vai Eiropas, bet arī visas pasaules izaicinājums, tādēļ ir ļoti svarīgi saprast, kā uz šādā situācijā pareizi reaģēt.

Kariņš norādīja, ka no vienas puses ir skaidrs, ka būtu jāvirzās uz priekšu ar mērķētiem pabalstiem tām iedzīvotāju grupām, kurām cenu pieaugums rada vislielākās grūtības, reizē ir izprotami arī argumenti, kas paredz celt minimālo algu.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) norādīja, ka jau tuvākajā laikā ir jāatrod risinājums, kā palīdzēt mazāk turīgajām sabiedrības grupām, jo ir paredzams, ka jau pašlaik novērojamais cenu kāpums turpināsies.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) sacīja, ka pašlaik ir jādomā par kompleksu risinājumu, kā būtu iespējams palīdzēt iedzīvotājiem ar zemiem un vidējiem ienākumiem, lai nodrošinātu savas ikdienas nepieciešamības.