Atpakaļ

EP deputāti stingri nosodīs seksuālās vardarbības izmantošanu par kara ieroci

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien, 5.maijā, debatēs par to, kā aizsargāt no Ukrainas bēgošās sievietes pret vardarbību un cilvēku tirdzniecību un nodrošināt viņām piekļuvi būtiskiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Kā informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, ceturtdien EP deputāti debatēs un rezolūcijā stingri nosodīs seksuālās un ar dzimumu saistītās vardarbības izmantošanu par kara ieroci un paudīs dziļas bažas to, ka arvien vairāk tiek ziņots par cilvēku tirdzniecību, seksuālo vardarbību, izvarošanu un ļaunprātīgu izmantošanu, ar ko saskaras sievietes un bērni, kuri bēg no Ukrainas.

Gaidāms, ka EP aicinās identificēt un saukt pie atbildības cilvēku tirdzniecības tīklus, kas gūst peļņu no sieviešu bēgļu seksuālas izmantošanas.

EP deputāti arī aicinās ES un visas uzņēmējas un tranzītvalstis nodrošināt piekļuvi seksuālās un reproduktīvās veselības pakalpojumiem un tiesībām, jo īpaši neatliekamajai kontracepcijai un abortiem, tostarp izvarošanas upuriem, kā arī dzemdību aprūpei.

Saskaņā ar ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos datiem kopš 24.februāra, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, no tās prom devušies vairāk nekā pieci miljoni bēgļu, no kuriem 90% ir sievietes un bērni. Vēl 7,1 miljons cilvēku ir pārvietoti Ukrainas iekšienē, tostarp sievietes un bērni, kam nepieciešama medicīniskā aprūpe.