Atpakaļ

KNAB sodījis bijušo Kuldīgas vadītāju par priekšvēlēšanu aģitācijas normu pārkāpumu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sodījis bijušo Kuldīgas novada domes priekšēdētāju Ingu Bērziņu (JV) par priekšvēlēšanu aģitācijas normu pārkāpumu, sniedzot interviju priekšvēlēšanu aģitācijas periodā pašvaldības izdevumā.

KNAB pērn veica pārbaudi un pieņēma lēmumu pašreizējo Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāju Bērziņu saukt pie administratīvās atbildības par Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpumu, aģentūrai LETA apliecināja KNAB.

KNAB piemēroja Bērziņai brīdinājumu. KNAB konstatēja, ka 14.Saeimas vēlēšanu priekšvēlēšanu aģitācijas periodā Kuldīgas novada pašvaldība izdeva un izplatīja informatīvo izdevumu, kurā bija publicēta intervija ar šīs pašvaldības domes priekšsēdētāju un tā brīža Saeimas deputāta amata kandidāti Bērziņu.

Intervija saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu uzskatāma par priekšvēlēšanu aģitāciju, jo saturēja netiešu aicinājumu balsot par Bērziņu un kandidātu sarakstu “Jaunā Vienotība”, uzsver KNAB.

KNAB vērš uzmanību, ka valsts un atvasinātu publisku personu institūcijām un kapitālsabiedrībām ir aizliegts veikt priekšvēlēšanu aģitāciju. Šajā gadījumā Bērziņa kā pašvaldības domes priekšsēdētāja bija atbildīga par šī aizlieguma neievērošanu.

Par Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktās priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpšanu vai priekšvēlēšanu aģitācijai noteikto ierobežojumu neievērošanu ir paredzēta administratīvā atbildība – brīdinājums vai naudas sods fiziskajai personai līdz 700 eiro, savukārt juridiskajai personai līdz 1400 eiro.

Lemjot par administratīvo sodu, KNAB ņem vērā izdarītā pārkāpuma raksturu, pie atbildības saucamās personas personību un mantisko stāvokli, kā arī pārkāpuma izdarīšanas apstākļus, atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus.