Atpakaļ

Leģionāru piemiņas pasākums Lestenē

16. martā aptuveni 500  cilvēku pulcējās Lestenes Brāļu kapos, lai godinātu leģionārus un noliktu ziedus. Leģionāru piemiņas dienas pasākums tika sākts ar klusuma brīdi un Latviešu karavīru piemiņas biedrības “Lestene” vadītāja Aivara Sinkas uzrunu.

Piemiņas vārdus latviešu leģionāriem teica Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, Tukuma novada domes priekšsēdētājs Gundara Važa, Saeimas nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Jānis Dombrava. Savukārt ar sveicienu no Latvijas Nacionālo Karavīru biedrības (LNKB) goda priekšsēdētāja, Goda leģionāra Edgara Skreija, uzrunu teica (LNKB) priekšsēdētājs Emīls Gailis, īpaši atzīmējot klātesošo leģionāru Jāni Tauriņu, kurš šogad svin 100 gadu jubileju. Vārds tika dots arī leģionāram, pretošanās kustības dalībniekam no Bauskas Jānim Zemtautim. Pasākumu un klātesošos svētīja mācītājs Jānis Saulīte.

“Šodien, 16.martā, mēs esam ieradušies šeit, lai godinātu un pieminētu mūsu leģionārus. Leģionāri ir mūsu vēstures daļa un viņu piemiņu mēs neļausim pazaudēt aizmirstībā. Paldies visiem leģionāriem, kuri ir cīnījušies ar domu par brīvu Latviju, ar domu par sarkanbaltsarkano karogu. Paldies visiem, kas glabā leģionāru piemiņu. Šodien mums ir jādomā, kā nostiprināt mūsu vēsturisko atmiņu. Meli un propaganda ir informatīvā kara sastāvdaļa un par leģionāriem ir runāts daudz nepatiesību, mums ir jāizstāsta patiesība par leģionāriem, par mūsu pašu vēsturi. Mums ir jāstāsta leģionāru patieso stāstu un tas ir stāsts par brīvu Latviju. Mums arī ir jādomā kā stiprināt Latvijas drošību un to mēs arī darām. Vissvarīgākais ir tas, ka mums ir jānostiprina mūsu pašu apziņa, ka mēs darīsim visu, lai pasargātu Latviju, mēs darīsim visu, lai pasargātu mūsu valsts brīvību. Darīsim visu, lai mēs būtu stipri savā gribā aizsargāt Latviju, lai mūsu armija, lai mūsu bruņotie spēki, lai mūsu Zemessardze būtu stipri, papildināsim trūkstošo personālsastāvu mūsu bruņotajos spēkos, izveidosim labi ekipētas rezervistu vienības, izveidosim valsts aizsardzības dienestu, kas būs kā stiprs pamats mūsu aizsardzības spēju stiprināšanai un, protams, mūsu bruņotajiem spēkiem ir vajadzīgas arī jaunas spējas, gan krasta aizsardzībā, gan vidējas tālas darbības pretgaisa aizsardzība. Tie ir soļi, kas konsekventi un neatlaidīgi ir jāveic un mēs to darīsim. Šodien vēlreiz gribu pateikt paldies leģionāriem, paldies visiem, kas ir uzticīgi viņu piemiņai un glabā to. Mūžīgu mieru, visiem, kas ir aizstāvējuši Latviju, slava Ukrainai un visiem, varoņiem slava!”, tā Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece uzrunāja klātesošos.

Piemiņas pasākumā bija sapulcējušies karavīri, kritušo leģionāru tuvinieki un dažādu organizāciju pārstāvji. Daudzi Lestenē bija ieradušies jau krietnu brīdi pirms atceres pasākuma, lai klusumā kavētos domās un pieminētu Otrajā Pasaules karā zaudēto radinieku. Pie centrālā krusta un “Dzimtenes – Mātes Latvijas” tēla, pie individuālajām kapu plāksnītēm un sānu sienām tika nolikti ziedi un iedegtas svecītes brīvības cīnītāju piemiņai.

Lestenes Brāļu kapos ir pārapbedīti vairāk nekā 1000 kritušie leģionāri un memoriālajā sienā iegravēti vēl 18 000 kritušo, bezvēsts pazudušo vārdu un uzvārdu.

Uzsverot to, ka leģionāri negāja kaujā bez dziesmas un nenāca mājas bez dziesmas, piemiņas pasākumu kuplināja sieviešu koris “Daugavas Vanadzes” un Juris Pavlovs ar muzikāliem priekšnesumiem. Pēc svētbrīža plkst. 15.30 Lestenes Tautas namā notika dziedātāja Aināra Bumbiera koncerts.