Atpakaļ

Saeima pieņem regulējumu valsts un pašvaldības zemes Ventspils un Rīgas brīvostās atsavināšanai

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus divos likumos, nosakot regulējumu, kādos izņēmuma gadījumos valsts un pašvaldības zemi Ventspils un Rīgas brīvostās varēs atsavināt.

Ventspils brīvostas likumā un Rīgas brīvostas likumā noteikts, ka valsts un pašvaldības zemi brīvostas teritorijā nedrīkst pārdot, dāvināt vai citādi atsavināt, izņemot Ostu likumā noteiktajos gadījumos vai ieguldot brīvostas pārvaldīšanai izveidotās kapitālsabiedrības pamatkapitālā.

Pieņemtos grozījumus virzīja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, lai saskaņotu regulējumu ar Ostu likumu, kurā noteikts, ka valsts un pašvaldība ir tiesīga tai piederošo ostas teritorijā esošo nekustamo īpašumu atsavināt, valstij nododot to pašvaldībai un pašvaldībai nododot to valstij bez atlīdzības.

Tāpat Ostu likumā noteikts, ka pašvaldība var atsavināt tai piederošus īpašumus ostas teritorijā, ieguldot tos kapitālsabiedrības, kas veiks ostas pārvaldes funkcijas, pamatkapitālā.

Tautsaimniecības komisijā skaidro, ka jaunais regulējums Ventspils brīvostas likumā un Rīgas brīvostas likumā nodrošinās iespēju realizēt sabiedrībai nozīmīgas intereses tautsaimniecības jomā.