Atpakaļ

Valdība izskatīs ziņojumu par epidemioloģiskās drošības draudiem saistībā ar Covid-19

Ministru kabineta sēdē šodien tiks izskatīts Veselības ministrijas (VM) sagatavotais informatīvais ziņojums par epidemioloģiskās drošības draudiem saistībā ar Covid-19, liecina sēdes darba kārtība.

Ziņojumā atspoguļots epidemioloģiskās situācijas raksturs uz jūlija sākumu, situācija ar Covid-19 izplatību Eiropā, kā arī Covid-19 izplatība Latvijā.

VM ziņojumā pauž, ka arvien pastāv nenoteiktība attiecībā uz Covid-19 uzliesmojuma varbūtību nākotnē, proti, par uzliesmojuma sākuma laiku un smagumu, un Covid-19 izplatības prognožu stabilizācijai visdrīzāk būs nepieciešami vēl vairāki gadi, līdz izveidosies stabils infekcijas izplatības cikliskums, piemēram, ar regulāriem paredzamiem sezonāliem infekcijas uzliesmojuma viļņiem. Tādēļ ir jārēķinās ar vairākiem iespējamiem scenārijiem Covid-19 izplatībai un atbilstoši tiem jāplāno epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Lai sagatavotos rudens sezonas iespējamam inficēšanās pieaugumam, konceptuāli ir izstrādāti epidemioloģiskās drošības scenāriji. VM sagatavotais informatīvais ziņojums “Par veselības aprūpes nozares iziešanu no Covid-19 izraisītās krīzes 2021./2022.gada rudens/ziemas periodā un gatavošanos 2022./2023.gada rudens/ziemas scenārijiem”, kas konceptuāli ticis atbalstīts arī valdībā, paredz epidemioloģiskās situācijas monitorēšanu un epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikšanu dažādos Covid-19 izplatības scenārijos.

Kopumā ir apskatīti četri dažādi scenāriji, kuros katrā ir iezīmētas obligāti īstenojamās aktivitātes slimības izplatības mazināšanai, tai skaitā testēšana, veselības stāvokļa uzraudzība. Kā viens no epidemioloģiskās drošības pasākumiem ziņojumā ir apskatīta vakcinācija pret Covid-19. Ziņojums satur detalizētu informāciju un secinājumus par veselības aprūpes gatavību Covid-19 uzliesmojumam.

Tāpat VM norāda, ka ir jāturpina arī pasākumi, kas uzsākti Covid-19 pandēmijas laikā un to galvenie virzieni – situācijas monitorings un gatavošanās pasākumi rudens – ziemas periodam, epidemioloģisko prasību ievērošana, testēšana uz Covid-19, pozitīvo testu paraugu sekvenēšana, notekūdeņu monitorings, Covid-19 pacientu ārstēšana, tai skaitā pēc pārslimošanas – dinamiskā novērošana un rehabilitācija; ārstniecības personu apmācība, jaunu epidemioloģisko pasākumu ieviešana jauna uzliesmojuma gadījumā tai skaitā operatīvi, efektīvi epidemioloģiskās drošības pasākumi ieceļošanai, piemēram ieceļotāju testēšana, senioru, riska grupu vakcinēšana pret Covid-19 no septembra.