Atpakaļ

Guntars Dzērve: Latvijā audzēto zemeņu sezona kļūst arvien garāka

Pēdējo trīs gadu tendence – Latvijas zemeņu audzētāji pirmo zemeņu ražu vēlas iegūt pēc iespējas agrāk un zemeņu sezonu turpināt pēc iespējas ilgāk. Tāpēc būtiski pieaudzis pieprasījums pēc frigo (saldēts) zemeņu stādiem, jo tas ir vienīgais stādu veids ar kuru iespējams plānot ražu, nodrošinot ogas no maija vidus līdz pat novembrim.

“Protams, mēs nevaram konkurēt ar audzētājiem no Grieķijas, kur ir vairāk gaismas un siltums. Taču arī Latvijā vairs nav jāgaida Līgo, lai sāktos zemeņu sezonu. Šobrīd pirmās vietējās zemenes ēdam jau maija vidū un turpinām ēst līdz pat novembrim,” stāsta “Augusta zemenes” saimnieks un agronoms Guntars Dzērve.

Gribi zemenes maijā, stādi martā

“Jāņem vērā, ka lielie zemeņu audzētāji savu biznesu plāno vismaz gadu uz priekšu. Piemēram, šī gada ražu plānojām jau pērnā gada sākumā, pasūtot vajadzīgos frigo zemeņu stādus. Savukārt nākamo gadu sāksim plānot jau šī gada martā,” stāsta G. Dzērve.

Šobrīd arvien populārāk kļūst tas, ka pēc iespējas agrāku zemeņu ražu plāno ne tikai lielie audzētāji, bet arī ģimenes dārzu saimnieki.

Tāpēc, lai ēstu zemenes maijā, tās jāstāda martā siltumnīcās un par vēlamajām zemeņu šķirnēm jālemj jau ziemā. Protams, siltumnīcās laicīgi jāveic zināmi priekšdarbi, lai, sākoties pirmajām siltajām marta dienām, jau varētu sākt stādīšanas darbus.

Maisos, podos, “plauktos”. Dārzā dobēs vai uz balkona

Frigo zemeņu stādi arvien lielāku popularitāti guvuši arī tā saucamo hobija audzētāju vidū. Pateicoties faktam, ka pēdējā gada laikā Latvijā pieejami speciāli stādīšanas maisi ar jau sagatavotu substrātu, zemeņu audzēšana kļuvusi vēl vienkāršāka.

“Paņem šādu speciālo maisu, nosacīti noliec dārza stūrī vai uzliec uz sagatavotām vagām, iestādi zemenes un gaidi ražu. Protams, ir jāmēslo, jālaista, jārūpējas. Jo tikai ar mīlestību un rūpēm lolotas zemenes būs īpaši saldas! Taču laika ekonomija, stādot šādos maisos, noteiktu būs,” “Augusta zemenes” agronoms G. Dzērve.