Atpakaļ

Siera ražošana Latvijā deviņos mēnešos palielinājusies par 18%

Latvijā šogad deviņos mēnešos siera ražošana palielinājusies par 18,4% un sasniegusi 44 860 tonnu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vienlaikus pārtikas piena ražošanas apmēri palielinājušies par 37,9%. Ja pērn 2022.gada deviņos mēnešos saražoja 20 080 tonnu pārtikas piena, tad šogad – 27 690 tonnu.

Tikmēr krējums 2023.gada deviņos mēnešos saražots 20 260 tonnu apmērā, kas ir par 12,1% vairāk nekā pērn, kad deviņos mēnešos saražoja 18 080 tonnu krējuma.

Savukārt sviesta ražošana, salīdzinot ar 2022.gada atbilstošo periodu, ir pieaugusi par 47,8%, sasniedzot 2720 tonnu.

Vienlaikus biedrības “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova aģentūrai LETA norādīja, ka siera uz biezpiena eksports pēc apmēra šogad astoņos mēnešos pieauga par 15,7%, kamēr eksporta vērtība palielinājās par 2%. Eksportēti 59% no kopējā saražotā apjoma. Tikmēr siera un biezpiena imports tonnās samazinājies par 4%, bet vērtībā palielinājies par 3%.

2023.gada astoņos mēnešos eksportēti 23 400 tonnu siera un biezpiena, eksporta vērtībai veidojot 96,3 miljonus eiro. Savukārt importēti 14 000 tonnu siera un biezpiena, importa vērtībai veidojot 65,6 miljonus eiro.

Siera eksports uz Vāciju palielinājies par 39%, Nīderlandi – par 30%, bet Maroku – par 49%. Uz Vāciju eksportētas 13 975 tonnas siera, uz Nīderlandi – 2979 tonnas, bet uz Maroku – 760 tonnu.

Savukārt siera eksports uz Itāliju saruka par 50%, Rumāniju – par 61%, Poliju – par 26% un Ukrainu – par 32%. Uz Itāliju eksportētas 766 tonnas siera, uz Rumāniju – 171 tonna, uz Poliju – 415 tonnas, bet uz Ukrainu – 188 tonnas.

Biedrība “Siera klubs” dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.