Visvaldis, Nameda, Ritvaldis, Ritums
Iesūti
Atpakaļ

Druvas saldējums – iecienīts jau vairāk nekā 35 gadus

Vasara saistās ar karstām dienām un neizsīkstošu sastāvdaļu – veldzējošu saldējumu. Saldus novada Druvā saldējums tiek ražots nu jau trīsdesmit sesto gadu. Arī šogad Druvas saldējums klientiem piedāvās vairākus jaunumus.

35 gadu jubileja

2021. gadā Druvas saldējums svinēja 35 gadu jubileju. Saldējuma ražošana uzsākta 1986. gadā. Agrāk ražotnē ražots ne vien saldējums, bet arī ābolu vīns, dārzeņu konservi, kulinārijas un konditorejas izstrādājumi.

Laikrakstā “Padomju Zeme” 1986. gada augustā minēts, ka saldējuma ražotne Druvā ražo divu veidu saldējumus – plombīra un šokolādes. Turpat rakstā tālāk rakstīts: “Noteikti iegūstam tajā ziņā, ka produktu realizējam maksimāli īsā laikā: šodien ražojam, nakti nostāv saldētavā, no rīta jau ir pie pircēja. Lielajos cehos, piemēram, Rīgā, tas saldētavā nostāv pat mēnešiem ilgi.”

Mēnesi pēc ražošanas sākšanas, saldējuma ražotnē tika saražotas trīs tonnas produkcijas dienā, tā ar saldējumu apgādājot ne tikai Saldus pilsētu, bet arī kaimiņu pagastus.

Pēc Padomju savienības sabrukuma Druvas ražotne piedzīvojusi dažādus saimniekus un laikus, līdz 2018. gadā tas nonāca pašreizējo saimnieku AS “Agrolats Grupa” īpašumā kā SIA “Tērvete Food”.

Vairāk nekā 20 garšas

SIA “Tērvete Food” saldējuma ražošanu atsāka 2018. gada augustā. Šobrīd pircējiem tiek piedāvātas vairāk nekā 20 veidu saldējumu garšas. Par godu 35 gadu jubilejai tika radīta jauna garša – Druvas oriģinālais cigoriņu saldējums ar kastaņu mērci un karamelizētiem valriekstiem, kas ieguvis lielu popularitāti pircēju vidū.

“Nemainīgi mūsu pārdotākais saldējums ir Cigoriņu – vismaz pagaidām tam nav konkurences,” stāsta “Agrolats Holding” Mārketinga un komunikācijas vadītāja Ieva Vāvule.

Mārketinga vadītāja arī atklāj, ka šogad plānota jauna saldējuma garša, kas varētu iegūt tik pat lielu popularitāti kā cigoriņu saldējums. Kāda tā būs, pagaidām gan tiek paturēts noslēpumā. Vasarā plānots arī sākt ražot vairāku garšu sorbetus.

Šogad jaunumi skars ne tikai saldējuma garšas, bet top arī jauna Druvas saldējuma identitāte – saldējumam būs jauni iepakojumi. “Kā pirmos ar jauno iepakojumu veikalos pamanīsiet mūsu eskimo tipa (uz kociņa) saldējumus, tiem būs arī vairākas jaunas garšas, tāpat būs arī jauna garša saldējumam vafelē, kas jau sevi labi pierādījis lielākajos iepakojumos – Iesala un rīvmaizes saldējums. Druvas saldējums izskata ziņā kļūs mūsdienīgāks, taču garša saglabāsies tā pati zināmā un gardā kā iepriekš,” komentē Ieva Vāvule

Pieaug ražošanas izmaksas

Ieva Vāvule neslēpj, ka arī saldējuma ražošanu ietekmē gan politiskā situācija, gan enerģētikas krīze, kas ietekmē izejvielu cenas.  Ieva gan arī piebilst, ka tiek meklēti veidi, kā efektivizēt ražošanu , lai saldējuma cena strauji nepieaugtu.

Uzņēmums fokusējas uz zīmola attīstību, kļūstot ne tikai mūsdienīgāks un ieviešot jaunus produktus, bet arī virzot zīmolu eksportu tirgos. “Eksports līdz ar jauno vizuālo identitāti šobrīd tiek attīstīts un fokusēts, uzņēmumā darbu sākusi Attīstības vadītāja, kura rūpējas par to, lai Druvas saldējumi taptu pazīstami arī tālu aiz mūsu valsts robežām,” stāsta Ieva.

Kā lielākos Druvas saldējuma cienītājus  Ieva nosauc kurzemniekus. Druvas saldējums arī saka lielu paldies visiem saviem faniem un atbalstītājiem!

Šobrīd pie Druvas ražotnes darbojas arī saldējuma veikaliņš, un šogad 1. aprīlī no jauna tiks vērtas durvis  Saldējuma pagrabiņam Saldū.

Jaunie saldējumu iepakojumi.