EIT Food aicina sievietes uzņēmējas lauksaimniecības un pārtikas nozarē pieteikties atbalsta programmai
Lai gan Eiropā ir vairāk sieviešu (52 %) nekā vīriešu, sievietes uzņēmējas veido tikai trešo daļu pašnodarbināto ES. Dažādu faktoru dēļ uzņēmējdarbība šobrīd sievietēm ir mazāk pievilcīga nekā vīriešiem. Saskaņā ar jaunākajiem Eiropas Statistikas biroja publicētajiem datiem, situācija ir vēl sliktāka, ja mēs skatāmies uz lauku apvidiem un lauksaimniecības pārtikas uzņēmumiem. 2016. gadā Eiropas Savienībā 28% no augstākajiem amatiem lauksaimniecības un lopkopības saimniecībās bija sievietes, un it īpaši RIS reģiona sieviešu īpatsvars bija ļoti zems. Turklāt sieviešu pārstāvības trūkums laukos ietekmē ne tikai uzņēmējdarbību, bet arī pašas sievietes, kuras saskaras arī ar šķēršļiem, kas neļauj viņām pilnvērtīgi attīstīties un ieņemt atbildīgus amatus lauku uzņēmumos. Tāpēc, jo īpaši lauku apvidos, sieviešu radošums un uzņēmējdarbības potenciāls ir nepietiekami izmantoti ekonomiskās izaugsmes avoti. Eiropas Komisija sadarbojas ar ES valstīm, lai pārvarētu šīs problēmas un mudinātu vairāk sieviešu dibināt savus uzņēmumus.
- EWA (Empowering Women in Agrifood) programma, ko Latvijā īsteno inovāciju uzņēmums Helve, ietver atbalstu, apmācības un personalizētu mentoringu sešu mēnešu garumā, kā arī balvas līdz 10 000 eiro. Pieteikšanās programmai ir atvērta līdz 13. jūnijam.
- Programmas mērķis ir novērst pašreizējo dzimumu nevienlīdzību lauksaimniecības un pārtikas nozarē, kurā šobrīd vadošajos amatos ir novērojama nozīmīga dzimumu nevienlīdzība.
- Pēc divu gadu panākumiem programmā ar nosaukumu EWA (Empowering Women in Agrifood) Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT) to paplašina, iekļaujot 11 valstis, kurās kopā tiks atlasītas 110 kandidātes. No Latvijas starptautiskajā programmā tiks uzņemtas 10 uzņēmējas.
EWA programmā ir aicinātas pieteikties sievietes ar esošu uzņēmumu vai pilnīgi jaunu biznesa ideju. Programma ir paredzēta, lai palīdzētu jaunizveidotiem uzņēmumiem pavisam agrīnā stadijā. Esošie uzņēmumi vai idejas var pārstāvēt lauksaimniecības, lopkopības vai pārtikas nozares, pārtikas zinātni un tehnoloģijas vai digitālos un e-komercijas risinājumus, kas saistās ar lauksaimniecības un pārtikas industriju. Izvērtējot visus pieteikumus, no Latvijas starptautiskajā programmā tiks uzņemtas 10 uzņēmējas. Programma ilgs no jūnija līdz novembrim, Latvijā programmu īsteno inovāciju uzņēmums Helve.
Pieteikšanās ir atvērta līdz 13. jūnijam. Reģistrācijas forma: EWA Latvia 2022 | Riga, Latvia | F6S
EWA programmas mērķis ir iedvesmot sievietes apzināties savu potenciālu, talantus un iegūt zināšanas, pārliecību un nozīmīgu partneru un kontaktu tīklu, kas nepieciešami, lai izveidotu un attīstītu veiksmīgu uzņēmumu lauksaimniecības un pārtikas nozarē. Sešus mēnešus desmit sievietes uzņēmējas piedalīsies izglītības programmā, kas atbildēs uz aktuālākajiem sieviešu izaicinājumiem uzņēmējdarbībā.
Projektā ir aicinātas pieteikties sievietes uzņēmējas, kuras saistībā ar lauksaimniecības un pārtikas nozari vēlas uzsākt uzņēmējdarbību vai īstenot kādu projektu, vai arī ir to uzsākušas ne vēlākkā pirms diviem gadiem. Eiropas organizācija EIT Food atkārtoti ir uzsākusi programmu Empowering Women in Agrifood (EWA), lai atbalstītu sieviešu dibinātus projektus šajā nozarē. Šī programma, pēdējos divos tās īstenošanas gados, ir bijusi milzīgs panākums. Iepriekš tā tika realizēta astoņās valstīs un saņēma 269 pieteikumus.
EWA programmas mērķis ir novērst pašreizējo dzimumu nevienlīdzību lauksaimniecības un pārtikas nozarē, kurās sievietes šobrīd reti pārstāv vadošās pozīcijas. Programmai izvēlētās dalībnieces sešu mēnešu garumā nepārtraukti tiks atbalstītas, lai veicinātu viņu projektus, nodrošinot tiešsaistes apmācības un personalizētu biznesa mentoringu. Turklāt dalībniecēm tiks nodrošināta pieeja investoru, ekspertu un korporatīvo uzņēmumu kontaktu tīklam, lai attīstītu savus uzņēmumus nākamajā līmenī. Liels motivators ir arī fakts, ka dalībniecēm būs iespēja cīnīties par naudas balvām līdz 10 000 eiro, lai turpinātu iesākto izaugsmes ceļu.
Pēc iepriekšējo projektu panākumiem EIT Food šo programmu ir uzsākusi vienlaikus 11 valstīs: Bulgārijā, Horvātijā, Čehijā, Grieķijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Itālijā, Spānijā, Portugālē un Turcijā. Tas darbosies no jūlija līdz decembrim un dalība projektā ir bezmaksas.
EIT Food ir vadošā pārtikas inovācijas iniciatīva Eiropā. Tas darbojas, lai padarītu pārtikas sistēmu ilgtspējīgāku, veselīgāku un uzticamāku. Tā ir viena no astoņām inovāciju kopienām, ko izveidojis Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT) — organizācija, kas ir neatkarīga no ES un tika izveidota 2008. gadā, lai veicinātu inovācijas un uzņēmējdarbību.
Konsorcijs sastāv no vairāk nekā 100 struktūrām, tostarp galvenajām nozarēm, vadošajiem uzņēmumiem šajā jomā, dibinātājiem, pētniecības centriem un universitātēm no 16 ES dalībvalstīm. Dienvideiropas galvenā mītne ir izveidota Spānijā (Madridē un Bilbao) un sadarbojas ar tādiem partneriem kā: Acesur, AIA, Angulas Aguinaga, AZTI, Caviro, Consiglio Nazionale delle Ricerche, CSIC, AN Group, Granarolo, Hub Innovazione Trentino, Inalca, Starptautiskā Ibērijas nanotehnoloģiju laboratorija (INL), Mondragon Corporation, PeakBridge, Strauss, Technion, UAM, UNITO, Boloņas Universitāte un Vulkānu Lauksaimniecības pētījumu institūts.
Vairāk informācijas par projektu EIT Food mājaslapā: EWA | Empowering Women in Agrifood | EIT Food