Atpakaļ

Septiņas Kurzemes sierotavas

Mājražotāji Mežstrautu siers ražo dažāda veida svaigos un kūpinātos sierus, darbojas Dienvidkurzemes novadā, Rucavas  pagasā. Mežstrautu siers piedāvā 7 veidu kūpinātos un 3 veidu svaigos sierus katrai gaumei. 

Mežstrautu siers savu darbību uzsāka 2017.gadā. Sākotnēji daudz mācījušies un kļūdījušies, dažbrīd gribot visam mest mieru, taču nav padevušies. Augot soli pa solim ienākumus ieguldīja attīstībāun savām rokām nepilna pusgada laikā uzbūvēja Mežstrautu siera cehu.

Zimola Mežstrautu siers dibinātājs Gundars Timbra pārmantojis siera pagatavošanas receptes un izkopis tā kūpināšanas nienses. Zimola nosaukumā Guntars ir vēlējies ietver meža svaigumu un strauta dzidrumu, kā uzdevums atspoguļot produktu sveigumu un kvalitāti. 

Galvenā siera pagatavošanas izejviela ir govs piens, kas tiek iegūts no vecāku zemnieku saimniecības “Šēperi”, kas savā nozarē darbojas jau vairāk kā 25 gadus, nodrošinot stabili nemainīgu produkta kvalitāti.

“Nīcas siers” kā vēsta jau tā nosaukums par savu mājvietu sauc Nīcas novadu. 2017.gadā tika radīta ideja par siera amatniecības ražotni un uzrakstīts LEADER uzņēmējdarbības attīstības projekt, idejai gūstot atzinību tā tikusi attīstīta un radīts gardais un izskatīgais Nīcas siers.

„Nīcas siers” piedāvā svaigo sieru – Zemnieku, Zemnieku ar amoliņu, Zemnieku ar baziliku un papriku, Zemnieku ar ķimenēm šie sieri ietilpst “spun curd” kategorijā (Provolone, Mozzarella, Kashkaval vai “pizza cheese”). Tā pat arī tiek piedāvāts puscietais siers – Tiek gatavots pēc Nīderlandes sieru Gaudas metodes, tā saucamais skalotais siers. Tas nozīmē, ka laikā, kad veidojas sūkalas un biezpiens, daļu sūkalu aizstāj ar ūdeni, tādējādi aizskalojot daļu laktozes. Šis samazinātais laktozes daudzums sieru padara saldenāku, maigāku un elastīgāku. Siers tiek nogatavināts no četriem līdz divpadsmit mēnešiem. „Nīcas siers” ražo arī cieto sieru – tiek gatavots pēc Itālijā izstrādātas receptūras. Vislabāk zināmie veidi – Parmesan, Grana Padano, Romano.

„Nīcas siers” tiek gatavots no nepasterizēta rīta slaukuma govs piena, kuru sāk apstrādāt, kamēr tas vēl ir silts. Ikkatrs siera ritulis ir siera meistaru roku darbs un veidots ar lielu atbildību pret siera kvalitāti.

Kandavas novadā, Vānes pagastā Z/S “Birzniekos” tiek audzēts viens no lielākajiem Latvijas vietējo kazu ganāmpulkiem un tiek gatavots dažādu veida siers.

Ir kazas sieri ar dažādām garšvielām un zaļumiem. Kūpinātie sieri garšos asāku garšu cienītājiem.

Siers tiek realizēts uz vietas saimniecībā un vairākās tirdzniecības vietās Rīgā. Saimniecība ir sertificēta bioloģiskā saimniecība un vides veselības saimniecība. 

Saimniecība tiek piedāvāta apskatei arī apmeklētajiem. Ir iespējams apskatīt ganāmpulku, aptuveni 200 kaziņas, un tās paglaudīt. Ekskursijas nobeigumā tiek piedāvāts nogaršot un iegādāties ap desmit dažāda veida svaigus un kūpinātus kazas sierus.

Tukuma novadā, Engures pagastā, Bērzciema “Smiltiņos” tiek gatavots “Kundziņ’ siers”. Savu darbību “Kundziņ’ siers” uzsāka 2018. gadā gatavojot sieru un piedāvājot tos vietējiem iedzīvotājiem, radiem, draugiem. Lai pagatavotu šo unikālo sieru, izmanto tikai nepasterizēto govs pienu. Katrs siera ritulis ir īsts roku darbs. 

“Kundziņ’ siers” piedāvā 12 dažādus sierus kūpinātu sieru ar ķiplokiem, ar čili, ar saulē kaltētiem tomātiem un bazeliku, ar grauzdētām sēklām, ķimenēm, zaļumiem un sieramoliņu.

Arī  “Kundziņ’ siera” sierotva piedāvā ekskursijas pie sevis sierotavā, degustācījās iepazīstinās apmeklētājus ar savu ražoto produkciju – sieru un siera cepumiņiem!

Zemnieku saimniecība “Baroni” lepnums ir 100 kazu liels ganāmpulks, no kura sniegtajām veltēm tiek ražots siers – mīkstais, puscietais un cietais siers. Siers „Klasika” – bez piedevām, „Kūpinātais”, sieri ar garšaugu piedevām, ar tomātiem, baziliku, ķimenēm. Krēmsieri. Saldie sieri ar dzērvenēm, avenēm, zemenēm kā arī no pieniņa ražo biezpienu un jogurtu. Interesenti var doties ekskursijā, apskatīt dzīvniekus, degustēt un iegādāties bioloģiskā veidā ražotus veselīgus produktus.

Zemnieku saimniecība “Baroni” atrodas Dienvidkurzemes novadā, Medzes pagastā, Tāšos. 

Dundagas pienotava var lepoties ar savu seno vēsturi, tā ir dibināta 1946. gadā. Dundagas pienotavas ēka ir vēsturiskais piemineklis, kurā nebūt ne vienkārši ir bijis iekārtot ražotni ar visām ražošanas iekārtām, bet tas ir izdevies un tā ir papildus vērtība ar kuru lepoties.

Dundagas pienotava, pēc Latvijā tradicionālā paņēmiena, ražo piena produktus, kuriem ir augsta kvalitāte un iespējama izsekojamība, jo piens tiek ievākts no apmēram 35 zemnieku saimniecībām, kuras atrodas Kurzemē.

Dundagas pienotavā tiek ražots īstais, tradicionālais Jāņu siers. Latvijā tikai seši uzņēmumi ražo Jāņu sieru, kura pagatavošanas veids, receptūra, garša un izskats palicis nemainīgs kopš seniem laikiem. Jāņu siers tiek ražots no: vājpiena, vājpiena biezpiena, sviesta, olu masas, ķimenēm un sāls. 

Ražošanas process ir 100% roku darbs. Protams, ka Jāņu siers asociējas, un ir neatņemama Līgo svētku galda sastāvdaļa, tomēr siers tiek ražots visu  gadu, un arvien biežāk tiek lietots ikdienas uzturā, kas ir ļoti apsveicami, jo ir veselīgs un vērtīgs produkts.

Tā pat arī tiek ražots vidēji treknais siers Brinza, svaigais siers Mare un vidēji treknais siers Taizelis.

Talsos atrodas Latvijā iecienītu sieru – Talsu rituļu ražotājs, un tas ir AS “Talsu piensaimnieks”. Tomēr vislielāko popularitāti un atpazīstamību “Talsu piensaimniekam” atnesis siers “Talsu ritulis”, kas jau daudzus gadus bez dziļām ceļa grambām ātri ripo pa Talsu pakalniem, pa visu Latviju, kā arī aiz mūsu robežām. AS “Talsu piensaimnieks” produkti ir nopērkami Latvijā, Lielbritānijā, Irijā un Polijā.

“Talsu piensaimnieks” ražo 20 dažādas siera šķirnes, tai skaitā puscieto sieru Talsu ritulis – LĪGO!