Atpakaļ

No velosipēdiem līdz žāvēto augļu biznesam

Kurzemē, Nīcas pusē mīt divi uzņēmīgi draugi, kuru uzņēmums veiksmīgi darbojas gan velosipēdu tirdzniecībā, gan žāvēto augļu ražošanā. Aicinājām uz sarunu “KGP Group” pārstāvi Gintu Klēveru, lai dalītos savā pieredzē, apvienojot dažādas nozares un pielietojot unikālu ražošanas metodi, lai radītu “veselīgi atkarīgu produktu”!

Jūsu uzņēmums sākumā darbojās citā nozarē. Kā dzima ideja ražot unikālo, sublimēto (saldējot žāvētu) augļu produkciju?

Pirmsākumos esam Kurzemē ļoti labi zināmi velosipēdu tirgotāji. Klienti gan mūs vairāk atpazīst pēc nosaukuma Libau Bike. Tā kā velo biznesam mūsu klimatiskajos apstākļos ir vairāk sezonāls raksturs, tad ar kolēģi Pāvelu meklējām kaut ko inovatīvu, lai aizpildītu mūsu biznesa salīdzinoši tukšos nesezonas mēnešus. Ideja par produktu sublimēšanu mums radās pirms aptuveni trim gadiem, kad viens no mūsu klientiem iedeva mums nogaršot no ārzemēm vestu produkciju. Tas arī kalpoja par startu šajai idejai. Mazliet pameklējot informāciju par liofilizēšanas tehnoloģiju, ātri sapratām, ka produktam ir potenciāls un uzsākām idejas īstenošanu.

Vai esat pievērsušies arī eksportam?

Ja runājam par eksporta tirgu, tad pašreiz esam nosūtījuši testa versijas uz Nīderlandi un Igauniju. Lieta tāda, ka produktam ir augsts pieprasījums šeit pat Latvijā. Lai cik dīvaini tas būtu, bet sublimēti produkti var izraisīt atkarību, jo to garša pastiprinās trīs reizes. Tad iedomājaties, kas notiek, kad pagaršojat Latvijā audzētu un pēc tam sublimētu zemeni vai aveni!

Vai pareizi, ka produkts, to sublimējot, ļauj saglabāt pat 99% vitamīnu un vērtīgo uzturvielu? Interesants ir arī fakts, ka šādu vērtīgu uzkodu esot izmantojuši arī kosmonauti…

Sublimēts, liofilizēts vai vienkāršiem vārdiem runājot, saldējot žāvēts produkts tiešām saglabā 99% savu vitamīnu un vērtīgo uzturvielu. Tas tiek panākts, jo liofilizācijas procesā tiek izlaista ūdens fāze, respektīvi ledus uzreiz pāriet gāzveida stāvoklī. Pareizi iepakots produkts var uzglabāties pat 25 gadus. Sublimētus produktus ne tikai ir izmantojuši, bet joprojām izmanto gan astronauti, gan militāristi un sportisti. Un šobrīd produkts ir pieejams ikvienam.

Atrodaties Kurzemes tālākajā galā Nīcā – kādēļ tieši tur nolēmāt atvērt ražotni? Vai ir kādas priekšrocības uzņēmējdarbībai reģionā?

Tā kā biznesa attīstībai izmantojām finansējuma piesaistīšanas iespējas no Eiropas Lauksaimniecības fonda Lauku attīstības programmas, tad viens no nosacījumiem bija, ka ražotnei jāatrodas Liepājas rajonā. Meklējot atbilstošas telpas, izvēle bija par labu īpašumam Nīcā.

Vai produkcijā izmantotie augļi un ogas arī nāk no Kurzemes laukiem?

Ir ogas un augļi, kuri nāk no Rucavas pagasta saimniecībām, ir ogas, kuras iepērkam arī no Burtnieku pagasta saimniecībām. Būtisks nosacījums ir kvalitāte, tāpēc rūpīgi sekojam un izvēlamies augstas kvalitātes ogas un augļus. Bet, protams, cenšamies iepirkt ogas no mums tuvāk esošajiem audzētājiem.

Kā vienā uzņēmumā sadzīvo šīs atšķirīgās nozares? Vai Latvijā izdevīgāk ir nodarboties ar ražošanu vai tirdzniecību Jūsu skatījumā?

Ar uzņēmuma līdzīpašnieku Pāvelu esam tehniski cilvēki, tāpēc nav nekādu problēmu apvienot abas lietas. Ražošanas procesā tāpat kā velo nozarē ir vajadzīgas tehniskas zināšanas, kuras pilnā mērā varam izmantot, gan tirgojot velosipēdus, gan nodrošinot produkcijas ražošanas iekārtu darbību.

Uzskatu, ka ir jāpatīk tām lietām un darbiem, ko dari. Ja darīsi darbu no sirds un ar atbildību, tad noteikti neizpaliks arī rezultāti. Tā kā abas lietas, ar ko nodarbojamies, neskatoties uz to dažādo raksturu, mums tiešām patīk, tad mūsu gadījumā nav tāda termina “izdevīgāk” – tās viena otru lieliski papildina!