Atpakaļ

Darba tirgus Kurzemē mainīgs

Kurzemes reģionā ir viens no augstākajiem bezdarba līmeņiem reģionos – tas sasniedzis 6 %, visaugstākais tas ir  Latgales reģionā – 12,9 %, savukārt viszemākais Zemgales reģionā – vien 5,6 %, Vidzemes reģionā – 6,1 %.

Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras (turpmāk – NVA) datiem 2022. gada augusta sākumā bezdarba līmenis Kurzemes reģionā bija 6 % un reģistrēto bezdarbnieku skaits – 1657. Pirmajos septiņos gada mēnešos darba devēji NVA bija reģistrējuši 8298 darba vietas. Augusta sākumā bija brīvas 1657 darbavietas un uz vienu brīvo darba vietu pretendēja vidēji 3-4 bezdarbnieki.

Visvairāk bezdarbnieku augusta sākumā reģistrēti Liepājā – 1768, Ventspilī – 854 un Dienvidkurzemes novadā – 824.

Visvairāk brīvo darba vietu augustā bija ražošanā – 567, būvniecībā un nekustamajā īpašumā – 283, kā arī tirdzniecībā un mārketingā – 129.  Liepājā vispieprasītākie ir būvstrādnieki, metinātāji un pārdevēji, savukārt Ventspilī visvairāk trūkst būvstrādnieki, zivju pārstrādātāji un ceha strādnieki.

Brīvās vakances pēc NVA datiem salīdzinot pa reģioniem

Darba meklētāju atrast piemērotu darbu ietekmē darba prasmju un zināšanu trūkums. Daudziem nav iespēju atrast darbu savas dzīvesvietas tuvumā, kā arī ir apgrūtināta nokļūšana līdz darba vietai sabiedriskā transporta trūkuma dēļ. Daudziem bezdarbniekiem ir arī atkarību problēmas un motivācijas trūkums. Jauniešu vidū izplatīts neskaidrs profesionālās nākotnes redzējums.

Kā norāda NVA, tad šobrīd darba tirgū pieprasīti darbinieki ar digitālajām prasmēm, tāpēc darba ņēmējiem jāspēj pielāgoties un apgūt jaunas prasmes, kas arvien vairāk nepieciešamas darba pienākumu veikšanai.

Pašvaldībās trūkst darbinieku

Gandrīz katru dienu kādā no Kurzemes pašvaldībām tiek publicētas brīvās vakances. Bieži vien, neatrodot piemērotu darbinieku, vakances tiek izsludinātas atkārtoti.

Talsu novada pašvaldība jau ilgstoši sakaras ar grūtībām piesaistīt kvalificētus speciālistus. Uz atsevišķām vakancēm speciālistus neizdodas atrast, pat vairākkārt sludinot publiskos konkursus. Šobrīd vislielākās grūtības piesaistīt dažādu jomu speciālistus ir tieši pašvaldības centrālajā administrācijā. Uz šo brīdi iestādē ir vairākas vakantas darba vietas. Ne mazāka problēma ir piesaistīt arī iestāžu vadītājus, tostarp – augstākā līmeņa vadītājus,” stāsta Talsu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pavlovska-Dišlere.

Līdzīga situācija ir arī Dienvidkurzemes novadā, kur augustā bija izsludinātas 51 vakance pašvaldībā un tās iestādēs. Galvenās problēmas, ar kurām saskaras pašvaldība, meklējot jaunus darbiniekus, ir atalgojums – pašvaldībā tas ir zems un nevar konkurēt ar privāto sektoru, tāpat arī daudziem pretendentiem nav atbilstošas izglītības un darba vieta atrodas pārāk tālu no dzīvesvietas.

Līdzīgi novērojumi ir arī Saldus novada pašvaldībā. “Esam pamanījuši, ka vislielākās grūtības sagādā atrast augsta līmeņa speciālistus, ar attiecīgu izglītību un pieredzi noteiktās jomās. Pat, ja izdodas tādus atrast, tad atalgojums pašvaldībā nespēj konkurēt ar atalgojumu privātajā sektorā. Tāpat grūtības ir atrast darbiniekus zemāka līmeņa vakancēm, kurās atalgojums ir valstī noteiktais minimālais. Vairākās pagastu pārvaldēs ilgstoši neizdevās atrast remontstrādniekus, jo atalgojums nav liels, darbs ir uz pilnu slodzi, turklāt pretendentam nepieciešamas dažādas prasmes,” stāsta Saldus novada pašvaldības Personāla daļas vadītāja Linda Milne.

Daļa neaizpildīto pašvaldības vakanču ir arī pedagogu vakances. Vairāk vakanču ir pagastu skolās, kur ne vienmēr pedagogam pieejams pilnas slodzes darbs. “Kadru mainība notiek arī pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārizglītojošās izglītības iestādēs,” stāsta Talsu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pavlovska-Dišlere.

Visās pašvaldībās, kā vienu no galvenajiem iemesliem lielajam vakanču skaitam, min atalgojumu. Pašvaldības nespēj konkurēt ar privāto sektoru un zaudē labus speciālistus, tāpat atalgojuma apmērs nešķiet pievilcīgs arī pedagogiem, kas meklē citas iespējas nopelnīt sev iztiku.

Cīnās ar nelegālo nodarbinātību 

Joprojām ir darba devēji, kas neievēro Darba likumu, tādi ir arī Kurzemē. Valsts darba inspekcijas ikdiena ir iesniegumu pieņemšana un izskatīšana. Daudzi darba devēji joprojām nenorāda darba algu sludinājumā, kas gan vairs nenotiek tik bieži. Šobrīd Valsts darba inspekcijas (turpmāk -VDI) pārziņā ir viens iesniegums par šādu pārkāpumu.

Lielākoties VDI tiek saņemti iesniegumi par neizmaksāto darba algu, par iespējamu prettiesisku atlaišanu no darba, par iespējamiem darba aizsardzības pārkāpumiem būvniecības nozarē. Iedzīvotāji arī aktīvi ziņo par iespējamiem pārkāpumiem būvlaukumos.

“Par situāciju kopumā varu teikt, ka inspektori veic ne tikai ārkārtas pārbaudes ( reaģē uz saņemto informāciju ), bet arī aktīvi veic preventīvo darbu, aicina darba devējus pieteikties projektā , kur var bez maksas sakārtot vairākus darba aizsardzības jautājumus uzņēmumos, kuri atbilst noteiktiem kritērijiem. Daudzi izmanto šo iespēju, kā arī reaģē uz inspektoru norādēm novērst nepilnības. Diemžēl joprojām tiek konstatēta nereģistrētā nodarbinātība, par ko, savukārt, darba devējam ir soda sankcijas. Nevarētu raksturot situāciju kā ļoti sliktu vai ļoti labu, jo vienmēr ir uz ko tiekties, lai panāktu mērķi- nodrošināt darbiniekiem drošu un veselībai nekaitīgu darba vidi, kā arī ievērot darba likumdošanas prasības,” komentē Sigita Jansone, Kurzemes reģiona Valsts darba inspekcijas vadītāja.